De Kempenaer Advocaten

De Kempenaer werkt voor ondernemingen, overheden en non-profit organisatie, die wij op uiteenlopende gebieden adviseren en ondersteunen. Onze advocaten werken samen in teams, secties en multidisciplinaire praktijken binnen het vastgoed- en ondernemingsrecht. Van oudsher zijn wij betrokken bij onderstaande sectoren, maar ook in elk denkbaar ander marktgebied staan we u graag bij.

De Kempenaer - sinds 1816

De Kempenaer is met recht betrokken sinds 1816. We zijn geworteld in Arnhem en werken regionaal, nationaal en internationaal voor opdrachtgevers in uiteenlopende branches.

Actueel & Kennis

Plafondbouwer mag aangenomen werk niet uitvoeren en eist vergoeding

Leestijd 3 min - Kennisbank - 1 maart 2024

Een plafondbouwer kan aangenomen werkzaamheden niet uitvoeren, omdat de aannemer ze door een ander laat uitvoeren. Hij eist van de aannemer daarom vergoeding van de gehele aanneemsom. Volgens de plafondbouwer is sprake van opzegging van een aanneemovereenkomst.

Bank niet aansprakelijk voor faillissement reisorganisatie

Leestijd 4 min - Kennisbank - 1 maart 2024

Een grote reisorganisatie gaat failliet nadat de bank de kredietrelatie met deze organisatie heeft opgezegd. De rechtsopvolger van de reisorganisatie eist een schadevergoeding van de bank, nu die het faillissement zou hebben veroorzaakt.

Werkgever had voor re-integratie eerst mediation moeten proberen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 1 maart 2024

Een werkgever wil dat een werknemer meewerkt aan zijn re-integratie na ziekte door een arbeidsconflict en vraagt de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden als de man weigert. Volgens de rechtbank Limburg had de werkgever hem echter eerst mediation moeten aanbieden.

Gebruik pand als shisha-lounge in strijd met bestemmingsplan

Leestijd 4 min - Kennisbank - 29 februari 2024

Een pand met horeca-bestemming wordt gebruikt als shisha-lounge. Aan de huurder en de eigenaar van het pand wordt een last onder dwangsom opgelegd; de verkoop van waterpijp in het pand is in strijd met het bestemmingsplan en voor de aanleg van een ventilatiepijp was geen vergunning. De verkoop van waterpijp moet stoppen en de aanleg van de ventilatiepijp ongedaan worden gemaakt.

Politieke berichten van werknemer op LinkedIn geen reden voor ontslag

Leestijd 5 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Een werknemer plaatst twee berichten op LinkedIn over het conflict tussen Hamas en Israël. De werkgever stuurt direct aan op beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar handelt daarmee volgens de kantonrechter ‘ernstig verwijtbaar’.

Burgemeester mocht garagebedrijf met gestolen spullen niet direct sluiten

Leestijd 4 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Bij een garage op een bedrijventerrein worden gestolen auto-onderdelen aangetroffen. De burgemeester wil de garage direct sluiten, maar vindt de voorzieningenrechter op zijn weg.

Buurtbewoners klagen over bouw appartement maar zijn geen belanghebbenden

Leestijd 3 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Enkele buurtbewoners vinden het maar niks dat een pand wordt omgebouwd tot zes appartementen. Ze vrezen een grotere parkeerdruk in hun straat. Maar omdat ze geen belanghebbenden zijn, wordt hun beroep niet door de rechtbank behandeld.

Rentevordering na faillietverklaring is nog afdwingbaar

Leestijd 3 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Rentevorderingen, die ontstaan na een faillietverklaring, zijn niet verifieerbaar. De vraag is dan of zij door schuldeisers alsnog afdwingbaar zijn. De Hoge Raad geeft daarover nu duidelijkheid.

Nieuwe werkgever mocht medewerker niet aanzetten tot overtreding anti-ronselbeding

Leestijd 4 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Een anti-ronselbeding, dat vaker in arbeidsovereenkomsten staat, betekent dat een vertrokken werknemer oud-collega’s niet mag benaderen om ook over te stappen. Deze werknemer deed dat toch, en moet een boete betalen. Ook de nieuwe werkgever heeft onrechtmatig gehandeld.

Gemeente mocht aanbesteding voor zit-sta bureaus intrekken

Leestijd 4 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Een gemeente vraagt drie bedrijven een offerte uit te brengen voor 60 zit-sta bureaus. Vervolgens zet de gemeente dit stop. De vraag is of dit zomaar kan. Een gemeente organiseert een aanbesteding voor de levering van 60 zit-sta bureaus. De gemeente

Serie webinars Omgevingsrecht

Leestijd 1 min - Kennisbank - 23 februari 2024

Eind februari 2024 start de serie AvdR Omgevingsrecht. In deze serie worden om de twee weken door specialisten de belangrijkste ontwikkelingen en veranderingen besproken. Bestuurs- en omgevingsrecht advocaten Arjan Loo en Evelien van de Vorle nemen de aftrap op 27 februari a.s. van 10.30 – 11.30 uur.

Annotatie onder ECLI:NL:HR:2023:1131 | JIN 2023/139

Leestijd 1 min - Kennisbank - 21 februari 2024

Annotatie door mr. E.P.C. Duinkerke over de veelbesproken beschikking van de Hoge Raad van 25 augustus 2023 (ECLI:NL:HR:2023:1131) m.b.t. de uitleg van een beding in een vaststellingsovereenkomst volgens welke die overeenkomst "uitsluitend grammaticaal" moet worden uitgelegd. Oftewel: de toepassing en afwijking van het Haviltex-criterium.

Proactief

We lossen graag problemen op, maar nog liever helpen we u  om ze te voorkomen. Het is beter om uw zaken vooraf goed te regelen.  

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn