De Kempenaer Advocaten

De Kempenaer werkt voor ondernemingen, overheden en non-profit organisatie, die wij op uiteenlopende gebieden adviseren en ondersteunen. Onze advocaten werken samen in teams, secties en multidisciplinaire praktijken binnen het vastgoed- en ondernemingsrecht. Van oudsher zijn wij betrokken bij onderstaande sectoren, maar ook in elk denkbaar ander marktgebied staan we u graag bij.

De Kempenaer - sinds 1816

De Kempenaer is met recht betrokken sinds 1816. We zijn geworteld in Arnhem en werken regionaal, nationaal en internationaal voor opdrachtgevers in uiteenlopende branches.

Actueel & Kennis

Schuldeiserscommissie biedt meerwaarde bij afwikkeling faillissement

Leestijd 3 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Een curator buigt zich over een complex faillissement met veel gedupeerde investeerders. Dergelijke schuldeisers kunnen veel kennis hebben over geldstromen, die de curator goed kan gebruiken bij de afwikkeling van het faillissement. De curator kan vragen enkele schuldeisers te laten toetreden tot een zogenoemde schuldeiserscommissie.

Bestelknop met ‘bestelling plaatsen’ maakt betalingsverplichting onvoldoende duidelijk

Leestijd 4 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Een bestelknop met de tekst ‘bestelling plaatsen’, ‘bestellen’ of ‘bestelling afronden’ maakt aan de consument onvoldoende duidelijk dat een betalingsverplichting wordt aangegaan. Dat oordeelt de Hoge Raad in antwoord op prejudiciële vragen van de rechtbank Rotterdam.

Oud papier verkeerd aanbieden kan duur uitpakken

Leestijd 3 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Tegen de regels in plaatst een man zijn oud papier niet in een papierbak, maar ernaast. De container was vol – wat kon hij anders? De gemeente bepaalt dat hij als overtreder de kosten van spoedeisende bestuursdwang moet betalen. Daarover procedeert de man door tot aan de Raad van State.

Waardevermeerdering pand niet voor rekening van vof

Leestijd 5 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Een winkelgedeelte in een pand van een man wordt gebruikt door de vof van de man en zijn vrouw. Als de vof vanwege hun echtscheiding wordt opgezegd, ontstaat discussie over de vraag of de waardevermeerdering van het winkeldeel tot het te verdelen vermogen van de vof behoort.

Zes dagen wachten met mededelen ontslag op staande voet is niet 'onverwijld'

Leestijd 4 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Omdat een werknemer de bedrijfsbus van zijn baas zonder diens toestemming privé heeft gebruikt, wordt hij op staande voet ontslagen. De kantonrechter moet beoordelen of dat ontslag rechtsgeldig is.

Vanwege dringend eigen gebruik kan pandeigenaar huurovereenkomst opzeggen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Een verhuurder kan een door hem verhuurd bedrijfspand weer zelf exploiteren als sprake is van ‘dringend eigen gebruik’. Wanneer is dat het geval?

Nijmeegese Pleidwedstrijd 2024

Leestijd 1 min - Nieuws - 16 oktober 2024

Bij het Nijmeegse Pleitgenootschap Rota Carolina leren studenten pleiten als een echte advocaat. Doorlopend worden pleitwedstrijden georganiseerd om de geleerde kennis in de praktijk te brengen. Studenten uit het hele land nemen hieraan deel. Zesde editie NPW Op 19 oktober 2024 vindt de zesde editie van de Nijmeegse Pleitwedstrijd plaats in Nijmegen. Martijn Bugter, advocaat bij...

Drempel voor persoonlijk verwijt van ondernemer is hoog

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

Een schildersbedrijf voert een klus uit voor een echtpaar. Zijn bv komt de overeenkomst echter niet na. Treft de schilder dan een persoonlijk verwijt en moet hij de schade uit eigen zak betalen?

Gebruikelijke overuren als significant deel van salaris tellen mee bij vakantieloon

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

In deze zaak gaat het om de vraag of vergoedingen voor gewerkte overuren meetellen bij de berekening van het vakantieloon. Volgens de Hoge Raad tellen die overuren mee als ze horen tot het gewoonlijke werk van de werknemer en een significant deel uitmaken van het loon.

Onbehoorlijke taakvervulling: overzicht van facturen is geen deugdelijke administratie

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

Een man heeft een bv waarmee hij handelt in auto’s. Op een gegeven moment verkoopt hij dit bedrijf. Daags na die verkoop gaat de bv failliet. Volgens de curator heeft de man als bestuurder van de bv niet voldaan aan zijn administratieplicht. Hierdoor is hij aansprakelijk voor het gehele tekort in het faillissement van de bv, zo stelt de curator bij de rechtbank Overijssel.

Waardevermindering huis door minder avondzon wordt niet gecompenseerd

Leestijd 3 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

Na de levering van een stuk bouwgrond blijkt die kleiner dan afgesproken. Het perceel krijgt daardoor minder avondzon, wat de waarde van het nog te bouwen huis kan drukken. De koper wil een schadevergoeding, de kantonrechter wijst dat af.

Rapport werpt licht op inzet openbare orde-instrumenten door gemeenten

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

Het Centrum voor Openbare orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeksbureau Pro Facto hebben in september 2024 de eerste editie van de OOV-monitor gepubliceerd. Deze OOV-monitor laat zien welke instrumenten Nederlandse gemeenten inzetten om de openbare orde te bevorderen.

Proactief

We lossen graag problemen op, maar nog liever helpen we u  om ze te voorkomen. Het is beter om uw zaken vooraf goed te regelen.  

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn