Inhoudsopgave

Strafrecht in de zorg

Bij het werken en ondernemen in de zorg kunt u te maken krijgen met het strafrecht. Onderzoeken van opsporingsinstanties kunnen zich direct of indirect richten op de geleverde zorg. In die onderzoeken worden verdachten en getuigen gehoord, worden documenten opgevraagd en wordt er contact gezocht met de behandelaren of zorgmedewerkers. De specialisten van De Kempenaer Advocaten hebben veel ervaring met opsporingsonderzoeken en de behandeling van strafzaken in de zorg. Wij kunnen u gedurende de gehele procedure begeleiden en adviseren over de daarin te nemen stappen.

Strafzaak tegen een patiënt

Het kan zijn dat u als zorgverlener indirect betrokken raakt bij een strafzaak. Bijvoorbeeld als uw patiënt de verdachte is in die strafzaak en er wordt met u contact gezocht door justitie of door de advocaat van de verdachte. Wat mag u vertellen en kunt u gedwongen worden om mee te werken? Wij hebben al eerder geschreven over moeilijkheden bij het beroepsgeheim en over wat uw rechten zijn als u als getuige wordt opgeroepen. De voorbeelden die we besproken hebben in het artikel “Mijn patiënt is een verdachte in een strafzaak. En nu?” zijn allemaal voorbeelden uit de praktijk.

Strafzaak tegen de zorgverlener

Helaas kan het ook zijn dat tegen u een onderzoek wordt ingesteld. Het onderzoek kan zich richten op een individuele zorgverlener, maar ook op ondersteunende medewerkers of op de zorginstelling. We merken de laatste jaren dat niet alleen het medisch tuchtrecht een steeds actievere rol is gaan spelen, maar ook het strafrecht bemoeit zich steeds meer met incidenten in de zorg. Ook al is de verdenking niet terecht, dan hebben dit soort onderzoeken een zware emotionele impact op de individuele medewerkers. En natuurlijk kan het zijn dat er toch iets mis is gegaan. In alle gevallen is het prettig als iemand met u meedenkt. Onze advocaten helpen onze cliënten met advies en met het contact met instanties zoals de politie, Openbaar Ministerie of de Inspectiediensten. U hoeft het niet alleen te doen.

Specialisten

De Kempenaer Advocaten staat meerdere grote én kleine zorginstellingen bij. We behandelen ook ‘reguliere’ strafzaken en die ervaring nemen wij mee in onze advisering. Ook kunnen wij schakelen met onze collega-specialisten op het gebied van bestuursrecht en civielrecht omdat in sommige zaken die kennis nodig is. Neemt u voor vrijblijvend advies contact met ons op.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

Mail

mr. E.L.C. (Evelien) van de Vorle...

Advocaat

mr. G.W. (Guido) Roest...

Advocaat - Partner

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn