Inhoudsopgave

Rijbewijs automatisch ongeldig, kan dat zonder waarschuwing?

Twee keer veroordeeld voor rijden onder invloed: rijbewijs automatisch ongeldig

Een rijbewijs kan automatisch ongeldig worden als u voor een tweede keer door de rechter veroordeeld bent wegens rijden met drank op. Dit staat in de wet, die sinds 2012 is ingegaan.[1] Burgers zijn onvoldoende bekend met deze wet en ook politie en justitie hebben onvoldoende aandacht besteed aan de gevolgen.

De wet geeft een aantal omstandigheden (en uiteraard uitzonderingen) waardoor een rijbewijs automatisch zijn geldigheid verliest. Kort samengevat komt het op het volgende neer:

  • In de afgelopen vijf jaar bent u veroordeeld wegens rijden met drank op.
  • Nu bent u weer veroordeeld voor rijden met drank op.
  • En bij deze laatste veroordeling is vastgesteld dat er sprake was van een alcoholgehalte van meer dan 570 microgram of 1,3 milligram alcohol per milliliter bloed.

Rijden zonder (geldig) rijbewijs

Als wordt voldaan aan bovenstaande , verliest uw rijbewijs zijn geldigheid voor alle categorieën. Dit betekent dat u voor de wet geen rijbewijs meer hebt. U dient dan een nieuw rijbewijs aan te vragen bij het CBR en er zal worden getest of u medisch geschikt bent om te rijden en er geen sprake (meer) is van alcoholmisbruik. Als u toch gaat rijden bent u strafbaar en voor rijden zonder rijbewijs kunnen zelfs gevangenisstraffen worden opgelegd.

Opmerkelijk is dat dit u kan overkomen zonder dat u dit weet. U krijgt geen brief van de ongeldigheid van uw rijbewijs, er komt geen rechter aan te pas en u krijgt geen waarschuwing of mogelijkheid om de ongeldigheidsverklaring te voorkomen of teniet te doen. Het rijbewijs is automatisch ongeldig.

Burgers en instanties zijn onvoldoende bekend met de wet

In mijn strafrechtpraktijk constateer ik dat dat een grote groep mensen niet op de hoogte is van de automatische ongeldigheidsverklaring als ze twee keer zijn veroordeeld in vijf jaar tijd voor rijden onder invloed. Door onbekendheid met de wet bij ook (overheids)instanties worden ze door niemand op de maatregel gewezen.

Veel veroordeelden wisten niet waar ze aan toe waren en werden pas na lange tijd geconfronteerd met de gevolgen. Het Openbaar Ministerie neemt de consequenties van de wetgeving sinds kort wel mee in haar besluitvorming over vervolging en bij de strafeis. Ook het CBR heeft pas recent oog voor de gevolgen.

De Nationale Ombudsman heeft inmiddels aandacht besteed aan de onbekendheid van de wetgeving en hoe met de vergaande gevolgen wordt omgegaan.[2] Volgens de Ombudsman wordt er ter weinig informatie verschaft en te weinig samengewerkt door de overheidsinstanties (zoals het CBR en Openbaar Ministerie).

Automatische ongeldigheid voorkomen of teniet doen

De regelgeving in de wet is uitgebreider en – belangrijker nog – kent uitzonderingen. Onze strafrechtadvocaten zijn hiermee bekend. Mocht er sprake zijn van twee overtredingen binnen vijf jaar dan verdient het de aanbeveling om door ons te laten controleren of er sprake is van uitzonderingen.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande, neem dan contact op met onze strafrechtadvocaten Manfred Nan of Guido Roest : bel 026-3522825 of mail naar m.nan@dekempenaer.nl of g.roest@dekempenaer.nl

 

 

[1] Art. 123b WvW 1994 is ingevoerd in 2011 en laatstelijk gewijzigd in 2012

[2] Voor het rapport zie: https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/rapport/20140167%20R%202013.05070%2013-11-2014.pdf

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail
De specialist(en):

mr. G.W. (Guido) Roest...

Advocaat - Partner

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn