Inhoudsopgave

Gevangenisstraf door dreigen met corona: een update

Iemand bedreigen met besmetting met een ernstige ziekte mag niet en is strafbaar in Nederland. Iemand dreigen te besmetten met het coronavirus mag dus ook niet. Maar is dreigen met het coronavirus erger dan dreigen met andere ziektes? Volgens de rechter wel, zo blijkt uit mijn analyse van recente uitspraken.

Strengere straffen?

In april 2020 heb ik geschreven over de invloed van het coronavirus op ons strafrecht: “Het coronavirus zorgt voor strengere straffen”. In dit artikel schreef ik onder meer dat het Openbaar Ministerie van mening is dat dreigen met corona strafverzwarend is en dus hogere straffen met zich mee brengt. Ook daarna blijft het coronavirus duidelijk aanwezig in ons strafrecht, tot uitval van zittingen door zieke rechters aan toe.

In november 2020 heeft BNR nieuwsradio een item gewijd aan strengere straffen vanwege het dreigen met het coronavirus. In dit radio-item heb ik een toelichting mogen geven op de strafverzwarende omstandigheden die het coronavirus met zich meebrengt.  De reden voor de strengere straffen is dat het in de huidige tijd, waarin veel vrees is voor het coronavirus, extra kwalijk is als je misbruik maakt van die angst.

Een update

Inmiddels zijn er meerdere rechtszaken over bedreiging geweest, waar de rechter zich ook heeft moeten uitlaten over de vraag of dreigen met het coronavirus een strafverzwarende omstandigheid is. Ik heb onderzoek gedaan naar de uitspraken en kan concluderen dat dat inderdaad het geval is. Bij een ‘gewone’ bedreiging is het niet gebruikelijk dat er gevangenisstraffen opgelegd. Bij ‘corona-strafzaken’ blijkt dit wel het geval te zijn. Ik bespreek enkele voorbeelden.

De zaak bij het Hof Arnhem-Leeuwarden uit november 2020 is een goed voorbeeld van een ‘corona’ bedreiging. De verdachte had ‘corona corona’ geroepen en gekucht in de richting van de BOA’s die hem wilden aanhouden. Het Hof overweegt expliciet dat dit bedreigend was voor de BOA’s. Volgens het Hof was dit volstrekt onacceptabel en is alleen een forse straf passend. De verdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 weken.

Datzelfde Gerechtshof heeft in een uitspraak van mei 2020 ook een gevangenisstraf opgelegd. In deze zaak was de verdachte afgestapt op een beveiliger en had van korte afstand in het gezicht van de beveiliger gehoest, terwijl hij onder meer riep ‘I give you the virus’. Deze verdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 weken.

Tenslotte noem ik de uitspraak van het Gerechtshof De Bosch uit april 2020. De verdachte, in de samenvatting ‘coronaspuger’ genoemd, heeft meerdere mensen bedreigd. Hij is onder meer op meerdere mensen afgelopen, terwijl hij hoestte en riep ‘Pas op, corona, corona’. Daarna heeft hij zich verzet tegen zijn aanhouding door de politie en ook de politieagenten bedreigd en bespuugd, terwijl hij ze waarschuwde voor corona. De rechters in deze zaak vinden het bijzonder kwalijk dat de verdachte misbruik heeft gemaakt van de vrees voor corona. Voor deze feiten kreeg de verdachte een gevangenisstraf van 3,5 maand.

Besmetting met corona

Zoals als ik al schreef in mijn vorige artikel, is het Openbaar Ministerie van mening dat dreigen met besmetting met het coronavirus strenger gestraft moet worden. Gaan rechters daarin mee? Uit mijn analyse van de uitspraken blijkt inderdaad dat rechters meegaan met die mening en dat hier streng tegen moet worden opgetreden. Er worden zelfs gevangenisstraffen opgelegd, wat niet de norm is bij bedreigingen.

Voor vragen of overleg: neem contact met mij op per e-mail of per telefoon op 026-352 28 25.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

mr. G.W. (Guido) Roest...

Advocaat - Partner

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn