Overstappen van faillissement naar de schuldsanering is niet eenvoudig

Leestijd 4 min - Kennisbank - 23 januari 2024

De overstap van een persoonlijk faillissement naar de schuldsanering wordt getoetst aan meerdere factoren. Bij psychosociale problematiek geldt: die moet ‘beheersbaar’ zijn, anders komt iemand niet in de WSNP.

Ook in e-mail kan arbeidsovereenkomst worden ontbonden

Leestijd 4 min - Kennisbank - 29 augustus 2023

Een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd met een schriftelijke vaststellingsovereenkomst. Maar wat is ‘schriftelijk’? Ook een vaststellingsovereenkomst per e-mail kan rechtsgeldig zijn.

Opzegging zorgovereenkomst - een stappenplan. Stap 4: Zijn de zorgvuldigheidseisen in acht genomen (deel II)?

Leestijd 5 min - Kennisbank - 17 juli 2023

Aan de opzegging van zorgovereenkomsten kunnen zware eisen worden gesteld. De gedachte hierachter is dat de zorgvrager afhankelijk is van de zorghulpverlener en het onwenselijk is als de zorgvrager plotseling zonder zorg komt te zitten. In een reeks van artikelen legt Martijn Bugter uit welke eisen worden gesteld aan de opzegging van overeenkomsten waarbij zorg wordt verleend.

GGZ-instelling veroordeeld na het overlijden van een patiënt

Leestijd 5 min - Kennisbank - 22 juni 2023

De zorg heeft steeds meer de aandacht van het Openbaar Ministerie. In de afgelopen jaren zijn er meerdere voorbeelden geweest waar zorgmedewerkers strafrechtelijk worden vervolgd voor geleverde (of juist niet-geleverde) zorg. Het gebeurt echter niet vaak dat het Openbaar Ministerie zijn pijlen richt op een zorginstelling. In een uitspraak van het Hof Den Bosch van dit jaar is dit wel het geval en is het de zorginstelling die wordt vervolgd.

Verantwoordelijkheidsverdeling tussen zorgverleners – De rol van de regiebehandelaar

Leestijd 4 min - Kennisbank - 6 juni 2023

Sinds de uitspraken van het Centraal Tuchtcollege in 2021 over de rol van de regiebehandelaar is voor zorgverleners niet altijd even duidelijk hoe hun verantwoordelijkheidsverdeling eruitziet. Recent is er door de FMS een factsheet gepubliceerd over samenwerking in de zorg en in het bijzonder de rol van de regiebehandelaar.

Commissaris niet rechtsgeldig benoemd, dus niet aansprakelijk voor boedeltekort

Leestijd 3 min - Kennisbank - 23 mei 2023

In een faillissement houdt de curator de commissaris aansprakelijk voor het boedeltekort. De commissaris stelt dat hij niet rechtsgeldig is benoemd. Of dat laatste waar is, moet de rechtbank uitzoeken.

Opzegging zorgovereenkomst - een stappenplan. Stap 3: Zijn de zorgvuldigheidseisen in acht genomen (deel I)?

Leestijd 5 min - Kennisbank - 15 mei 2023

Welke zorgvuldigheidseisen moet de zorgaanbieder in acht nemen bij beëindiging van de zorgovereenkomst? 

Ontslag op staande voet na ziekmelding niet rechtsgeldig

Leestijd 4 min - Kennisbank - 11 april 2023

Nadat een werknemer zich heeft ziekgemeld, krijgt ze van haar werkgever geen salaris meer. Ook wordt ze niet meer ingeroosterd voor het werk. Bij de kantonrechter vraagt ze om vernietiging van het door haar veronderstelde ontslag op staande voet en loondoorbetaling. 

Opzegging zorgovereenkomst – een stappenplan. Stap 2: Is er een gewichtige reden voor opzegging?

Leestijd 5 min - Kennisbank - 3 april 2023

Overeenkomsten kunnen worden opgezegd als dit is afgesproken. Dit geldt ook voor zorgovereenkomsten. Aan de opzegging van zorgovereenkomsten kunnen zware eisen worden gesteld. De gedachte hierachter is dat de zorgvrager afhankelijk is van de zorghulpverlener en het onwenselijk is als de zorgvrager plotseling zonder zorg komt te zitten.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!