Inhoudsopgave

Storneren en verrekenen in het Welkom Energie-faillissement

De hoge energieprijzen eisen bij veel consumenten en bedrijven hun tol. In oktober 2021 ging de energieleverancier Welkom Energie failliet. Welkom Energie had tijdens het faillissement ongeveer 90.000 klanten. Daarvan zijn ruim 70.000 consument. Zij hebben inmiddels een vordering ingediend bij de curator. Een curator geeft de ingediende vorderingen een plaats in de rangorde en vorderingen van consumenten staan meestal achteraan. Deze vorderingen zijn namelijk concurrent.

Een concurrente vordering heeft – anders dan een preferente vordering – geen voorrangsrecht om betaald te worden als er geld beschikbaar komt. Als er geld beschikbaar is, wordt dit onder de schuldeisers verdeeld. Preferente vorderingen (van bijvoorbeeld de belastingdienst of het UWV) worden met voorrang voldaan, waardoor die sneller betaald worden dan concurrente vorderingen.

Wat hebben de consumenten van Welkom Energie geprobeerd?

De consumenten probeerden onlangs (een deel) van hun vordering terug te krijgen door automatische incasso’s van Welkom Energie terug te laten boeken via een Melding Onterechte Incasso (MOI). Een MOI is bedoeld voor automatische incasso’s waar geen toereikende machtiging voor is afgegeven. Als er geen terechte incasso is afgegeven, wordt het geld teruggestort. De consumenten kregen de betaalde voorschotten terug en verrekenden dit met de vordering van Welkom Energie in verband met de kosten van het energieverbruik.

Daar bleef het echter niet bij. Ook bedragen met betrekking tot welkomstbonussen werden verrekend. Sommige consumenten berekenden zelfs een compensatie van de hoge energierekeningen die zij bij de nieuwe energieleverancier Eneco moesten betalen. Door de terugboeking blijft de schade bij de consument in ieder geval beperkt en zijn ze beter af dan wanneer zij alleen hun vordering hadden ingediend.

De curator heeft aangekondigd een incassoprocedure te starten tegen de consumenten die – volgens hem – teveel verrekenen. Welkom Energie heeft energie geleverd en daarvoor moet betaald worden. Er valt alleen ook wat te zeggen voor de vorderingen die de klanten op Welkom Energie hebben. De vordering vanwege compensatie voor de hoge energiekosten kan mogelijk wel aan (de curator van) Welkom Energie worden tegengeworpen.

Wat kun je doen tegen de incasso van de curator van Welkom Energie?

Soms kan je een beroep doen op verrekening. Met verrekening strepen partijen vorderingen, die zij over en weer op elkaar hebben, tegen elkaar weg. In faillissement gelden er soepelere regels met betrekking tot verrekening. De gedachte hierachter is dat een schuldeiser zijn schuld als onderpand mag gebruiken voor de vordering die hij op de failliet heeft. Dit betekent dat (onder andere) vorderingen die voor datum faillissement zijn ontstaan, verrekend kunnen worden met schulden aan de failliet. Een concurrente schuldeiser staat dus niet altijd met lege handen.

Wat leren we van de Welkom Energie-truc?

De truc uit het faillissement van Welkom Energie leert ons dat schuldeisers met een in faillissement zwakke positie, niet geheel kansloos zijn. Het laat ook zien hoe belangrijk de verrekening is. De consumenten hebben namelijk voorkomen dat zij kunnen fluiten naar het teveel betaalde voorschot. Wilt u meer kosten op Welkom Energie verrekenen? Wij denken graag met u mee of u uw vordering kunt verrekenen met uw schuld aan Welkom Energie. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

Mail

mr. M. (Martijn) S. Bugter...

Advocaat

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn