Inhoudsopgave

HuisjeHuisje: moet u straks ook meewerken aan een woningruil?

Met de nieuwe app ‘HuisjeHuisje’ wordt het voor huurders van woonruimte veel makkelijker gemaakt om iemand te vinden waarmee ze kunnen ruilen van huurwoning. Met deze app wordt een weinig gebruikt recht van huurders nieuw leven ingeblazen: de woningruil. De app is gemaakt door samenwerkende woningcorporaties, maar heeft ook voor beleggers en particuliere verhuurders gevolgen. Iedere huurder van woonruimte, ook in de vrije sector, kan een woningruil afdwingen. Ook als u dat niet wilt, kunt u gedwongen worden om met een andere huurder verder te gaan.

Wat is woningruil?

De huurder van woonruimte kan verlangen dat hij een andere huurder in zijn plaats mag stellen, als hij met diegene van woning wil ruilen. Die andere huurder kan ook bij een andere partij huren, bijvoorbeeld bij een woningcorporatie! Harde voorwaarde is dat de huurder van woning wil ruilen. Als de huurder ‘gewoon’ een andere huurder wil aandragen dan staat het u als verhuurder in principe vrij om die huurder wel of niet te accepteren.

De zittende huurder kan door woningruil iemand ‘in zijn plaats stellen’. Dat houdt in dat de nieuwe huurder de positie van de zittende huurder overneemt. De huurovereenkomst blijft dus gewoon bestaan, de voorwaarden (o.a. de huurprijs) veranderen niet. Een nieuw contract is dus niet per se nodig, maar een schriftelijke vastlegging van de contractsovername wel. Als u liever een nieuwe huurovereenkomst wilt sluiten, dan kunt u dat natuurlijk ook aan de huurder voorleggen.

Wanneer kan een huurder mij dwingen om woningruil te accepteren?

Als de huurder een zwaarwegend belang heeft bij woningruil, kan hij bij de rechter vorderen dat hij de ruil mag afdwingen. De rechter oordeelt op basis van de belangen van beide partijen, dus als u goede argumenten heeft om de ruil niet te laten doorgaan heeft het zeker zin om verweer te voeren. Als de beoogde nieuwe huurder financieel minder sterk is dan de zittende huurder, is dat een goede reden om de ruil te weigeren. Maar ook het ontbreken van een positieve verhuurdersverklaring kan in de weg staan aan een woningruil.

Kan ik woningruil contractueel uitsluiten?

Nee, in een gewone huurovereenkomst kan woningruil niet op voorhand verboden worden. Dat is anders als u verhuurt op basis van de Leegstandwet: die wet biedt de mogelijkheid om het betreffende artikel (artikel 7:270 BW) uit te sluiten.

Een verzoek van een huurder om woningruil moet dus altijd serieus genomen worden, maar als verhuurder bent u niet zonder meer verplicht tot meewerken aan de ruil. Bel gerust met een van onze advocaten op de sectie Huurrecht om vrijblijvend van gedachten te wisselen over een concreet verzoek om woningruil: 026 – 352 28 24 of mail: huurrecht@dekempenaer.nl.

 

Dit artikel is ook gepubliceerd op Vastgoedjournaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn