Scanner is een mobiel elektronisch apparaat: boete terecht opgelegd

Leestijd 4 min - Kennisbank - 11 juli 2023

Een vrachtwagenchauffeur krijgt een boete omdat hij een mobiel elektronisch apparaat zou hebben vastgehouden tijdens het rijden. Maar hij had helemaal geen mobieltje bij zich. Het apparaat blijkt een scanner, die vaak voor transport wordt gebruikt. Moet hij de boete dan ook betalen?

GGZ-instelling veroordeeld na het overlijden van een patiënt

Leestijd 5 min - Kennisbank - 22 juni 2023

De zorg heeft steeds meer de aandacht van het Openbaar Ministerie. In de afgelopen jaren zijn er meerdere voorbeelden geweest waar zorgmedewerkers strafrechtelijk worden vervolgd voor geleverde (of juist niet-geleverde) zorg. Het gebeurt echter niet vaak dat het Openbaar Ministerie zijn pijlen richt op een zorginstelling. In een uitspraak van het Hof Den Bosch van dit jaar is dit wel het geval en is het de zorginstelling die wordt vervolgd.

Strafrecht in de zorg

Leestijd 3 min - Kennisbank - 15 maart 2023

Bij het werken en ondernemen in de zorg kunt u te maken krijgen met het strafrecht. Onderzoeken van opsporingsinstanties kunnen zich direct of indirect richten op de geleverde zorg. In die onderzoeken worden verdachten en getuigen gehoord, worden documenten opgevraagd en wordt er contact gezocht met de behandelaren of zorgmedewerkers. Wij kunnen u gedurende de gehele procedure begeleiden en adviseren over de daarin te nemen stappen.

Ik moet een getuigenverklaring afleggen. Wat nu?

Leestijd 5 min - Kennisbank - 22 februari 2023

In het Nederlandse rechtssysteem spelen getuigen een belangrijke rol. Het kan dus zijn dat je zelf als getuige wordt opgeroepen. Dat kan gebeuren in een strafzaak, maar ook in een civiele procedure en in mindere mate zelfs in het bestuursrecht.

Wanneer het medische beroepsgeheim knelt

Leestijd 5 min - Kennisbank - 8 december 2021

In een recente uitspraak moest de rechtbank Gelderland zich buigen over de vraag of het medisch beroepsgeheim doorbroken mocht worden. Een meerderjarige dochter woont vanwege haar medische situatie nog bij haar ouders. Zij is gehandicapt en wordt volledig door haar ouders verzorgd. In 2019 krijgt zij ademhalingsproblemen en de vader belt daarvoor de Meldkamer Ambulancezorg....

Mijn patiënt is een verdachte in een strafzaak. En nu?

Leestijd 6 min - Kennisbank - 14 juli 2021

Mag u de gevraagde gegevens verstrekken en hoe moet u omgaan met uw beroepsgeheim? Moet u meewerken als dat in belang van uw patiënt is? Welke risico’s loopt u zelf? Kunt u ook voor de rechtbank worden opgeroepen?

Gevangenisstraf door dreigen met corona: een update

Leestijd 4 min - Kennisbank - 9 februari 2021

Iemand bedreigen met besmetting met een ernstige ziekte mag niet en is strafbaar. Is dreigen met het coronavirus erger dan dreigen met andere ziektes? Volgens de rechter wel, zo blijkt uit recente uitspraken.

Het coronavirus zorgt voor strengere straffen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 14 april 2020

Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft het kabinet meerdere maatregelen genomen om te zorgen dat de voorschriften van het RIVM nageleefd zullen worden.

De ambtenaar als getuige. Wat moet je weten?

Leestijd 5 min - Kennisbank - 2 juli 2019

Er zijn meerdere situaties denkbaar waar een ambtenaar wordt opgeroepen als getuige. Wat moet de ambtenaar weten en kan bijstand van een advocaat helpen?

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!