Leestijd 3 min - Kennisbank - 30 april 2025
Om een voorlopige voorziening te krijgen in een geding op basis van Turks recht, moet niet alleen de spoedeisendheid duidelijk zijn, maar de voorzieningenrechter ook tekst en uitleg krijgen over het Turkse recht.
Leestijd 3 min - Kennisbank - 9 april 2025
Wie een kort geding start, moet daarbij een spoedeisend belang hebben. Dat had deze snackbarhouder niet.
Leestijd 4 min - Kennisbank - 26 maart 2025
Een aandeelhouder stelt de bestuurder van een besloten vennootschap persoonlijk aansprakelijk voor zijn schade, maar licht dit niet toe op een zitting omdat hij gedetineerd is. Dat is geen excuus, vindt de rechtbank: gedetineerden kunnen een verzoek indienen om naar de rechtszitting te komen.
Leestijd 3 min - Kennisbank - 18 maart 2025
Een aandeelhouder verstrekt geld aan een BV. Na een herstructurering wil hij dat bedrag terug. Volgens hem was sprake van een lening. Daar gaat de rechtbank Amsterdam niet in mee.
Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 maart 2025
Een minderheidsaandeelhouder vindt dat een bestuurder van een BV haar taken niet goed uitvoert en wil een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders bijeenroepen. Het bestuur werkt daar niet aan mee. Wat kan die aandeelhouder dan doen?
Leestijd 4 min - Kennisbank - 5 maart 2025
Een ondernemer verzoekt om een eenmalige energietoeslag. Hij moet gegevens aandragen over zijn inkomen, maar die gaan verder dan gegevens die andere minima moeten verstrekken. Over die ongelijke behandeling begint hij een procedure, en met succes.
Leestijd 4 min - Kennisbank - 26 februari 2025
Een bestuurder of aandeelhouder mag zijn BV niet zomaar verlaten. Als de samenwerking met een andere bestuurder stopt, moet de vennootschap eerst netjes worden afgewikkeld. Deze bestuurder deed dat niet en moet daarvoor boeten.
Leestijd 4 min - Kennisbank - 19 februari 2025
Een besloten vennootschap die handelt in potplanten staakt haar bedrijfsactiviteiten. Enkele maanden later blijkt er nog een grote schuld te zijn bij de energieleverancier van de BV. Een bestuurder van de BV gaat daarvoor een betalingsregeling aan met deze leverancier, maar komt die na een paar maanden niet meer na. Reden voor de energieleverancier om bij de rechtbank Amsterdam te eisen dat het restant wordt betaald.
Leestijd 3 min - Kennisbank - 27 januari 2025
Een administratiekantoor zegt het lidmaatschap op van een coöperatie van boekhouders, accountants en administratiekantoren. De coöperatie eist dan op basis van een met het kantoor gesloten overeenkomst een uittreedvergoeding. Maar die vergoeding hoeft, bij gebrek aan statutaire grondslag, niet te worden betaald, beslist de Hoge Raad.
Kantoorgebouw “Rijnpoort”
Groningensingel 1
6835 EA Arnhem
Nederland
Postbus 9218
6800 HX Arnhem
Nederland
T: +31 (0)26 352 28 88
E: mail@dekempenaer.nl
BTW: NL 8179.35.769.B01
KvK: 09170618
Copyright © 2025 De Kempenaer Advocaten