Geen vereenzelviging van aandeelhouder met bv

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 maart 2024

Een leninggever leent een bedrag aan een besloten vennootschap (bv). Hij sluit ook een privélening met de directeur en enig aandeelhouder van deze bv. Bij die privélening wordt geen termijn voor terugbetaling afgesproken. Tegelijkertijd sluiten partijen een overeenkomst over de verkoop van alle aandelen in de bv aan de leninggever.

Annotatie onder ECLI:NL:HR:2023:1131 | JIN 2023/139

Leestijd 1 min - Kennisbank - 21 februari 2024

Annotatie door mr. E.P.C. Duinkerke over de veelbesproken beschikking van de Hoge Raad van 25 augustus 2023 (ECLI:NL:HR:2023:1131) m.b.t. de uitleg van een beding in een vaststellingsovereenkomst volgens welke die overeenkomst "uitsluitend grammaticaal" moet worden uitgelegd. Oftewel: de toepassing en afwijking van het Haviltex-criterium.

Minderheidsaandeelhouders moeten ‘redelijke’ vergoeding krijgen voor hun aandelen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 20 februari 2024

Een meerderheidsaandeelhouder, die meer dan 95 procent van de aandelen houdt, kan minderheidsaandeelhouders dwingen hun aandelen over te dragen. Maar dan moeten zij wel een ‘reële en redelijke’ prijs krijgen. Dat is in deze zaak niet het geval.

Bestuurder en aandeelhouder van failliete bv aansprakelijk vanwege dividenduitkering

Leestijd 4 min - Kennisbank - 20 februari 2024

Een bestuurder en de aandeelhouder van een bv besluiten tot een dividenduitkering die direct wordt verrekend met een openstaande schuld van de bv op de aandeelhouder. Ze worden door de curator aansprakelijk gesteld voor het tekort dat hierdoor is ontstaan.

Exploitant van crematoria mag zonder redelijke gronden toegang niet verbieden aan uitvaartonderneming

Leestijd 4 min - Kennisbank - 20 februari 2024

Een exploitant van crematoria verbiedt een uitvaartonderneming nog gebruik te maken van haar crematoria vanwege een andere denk- en werkwijze. De exploitant moet volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden de uitvaartonderneming wel toegang geven, onder dezelfde voorwaarden die gelden voor andere uitvaartondernemingen.

Erfgenaam aansprakelijk voor niet betaalde pensioenuitkeringen door vennootschap

Leestijd 3 min - Kennisbank - 7 februari 2024

Een bestuurder gaat namens een vennootschap pensioenverplichtingen aan. De bestuurder overlijdt en de afgesproken pensioenuitkeringen worden niet meer gedaan. De gerechtigde probeert de schade te verhalen op de enige erfgenaam van de bestuurder vanwege persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder.

Ondernemingsraad moet advies kunnen uitbrengen bij reorganisatie

Leestijd 4 min - Kennisbank - 30 januari 2024

Als Spotify wereldwijd 17% van haar mensen ontslaat en 11% daarvan in Nederland, wordt de ondernemingsraad daarover niet gehoord. Die vindt dit echter een ‘adviesplichtig reorganisatiebesluit’. De Ondernemingskamer is het daarmee eens.

Wat te doen als aandelen na overdracht snel minder waard worden?

Leestijd 4 min - Kennisbank - 23 januari 2024

Nadat een bedrijf de aandelen van een andere onderneming heeft overgenomen, worden deze snel minder waard. De koper voelt zich bedrogen; de rechtbank moet beoordelen of de aandelenoverdracht kan worden teruggedraaid.

Liegen over vertrek bij werkgever is niet netjes maar ook niet altijd onrechtmatig

Leestijd 4 min - Kennisbank - 23 januari 2024

Een vrouw, werkzaam voor een bedrijf, richt zelf een concurrerend bedrijf op. Daarover zegt ze niets tegen de bestuurder. Ook liegt ze over haar vertrek bij dat bedrijf. Niet zo netjes, vindt de rechtbank, maar niet onrechtmatig.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!