Inhoudsopgave

Ook in derde kwartaal 2023 meer faillissementen dan in zelfde periode vorig jaar

In de afgelopen drie kwartalen gingen fors meer bedrijven failliet dan in dezelfde periode vorig jaar: meer dan 60 procent. Ook de maand september telde meer faillissementen dan augustus: een stijging van 9 procent. De meeste faillissementen kwamen in september voor in specialistische zakelijke diensten. In de sector ‘vervoer en opslag’ zijn – net als in augustus – relatief gezien de meeste faillissementen uitgesproken.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna 300 faillissementen in een maand

In totaal zijn in september 297 faillissementen uitgesproken. Het betreft uitkomsten die zijn gecorrigeerd voor de effecten van zittingsdagen van de rechtbanken. Gewoonlijk worden faillissementen uitgesproken op een vaste dag in de week, vaak op dinsdag. Hierdoor kan een kalendermaand vier of vijf zittingsdagen hebben. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in september 278 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken telde de specialistische zakelijke diensten, waaronder advisering en onderzoek, de meeste faillissementen: 50. Dit zijn er 26 meer dan in augustus.

Stijging zet door

Sinds mei vorig jaar ligt het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand van het jaar ervoor. Tien jaar geleden werden in mei 911 faillissementen uitgesproken. Daarna nam het aantal faillissementen tot september 2017 af. Tot half 2020 bleef het aantal redelijk stabiel. Daarna daalde het aantal verder, met een laagterecord in augustus 2021 (109 faillissementen).

Faillissementen in 2022

Vorig jaar zijn er in totaal 2.144 bedrijven en instellingen inclusief eenmanszaken failliet verklaard. Dat is het op een na laagste aantal sinds de start van de statistiek in 1981. Bedrijven konden begin 2022 nog gebruikmaken van coronasteunmaatregelen, waardoor het aantal faillissementen mogelijk lager zal zijn geweest dan zonder die steun. Net als voorgaande jaren kwamen de meeste faillissementen vorig jaar voor in de handel, gevolgd door de bouwnijverheid. In bijna alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet dan in 2021. De grootste stijging was er in de provincie Zuid-Holland (94 bedrijven).

Nieuwe cijfers

De uitkomsten over de maand oktober worden op 13 november verwacht.

Bron:Overig | overig | https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/41/meer-faillissementen-in-september | 15-10-2023
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn