Op 15 april 2025 heeft de Tweede Kamer de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten aangenomen. De wet moet de positie van arbeidskrachten en in het bijzonder die van arbeidsmigranten verbeteren.
Met dit wetsvoorstel geeft de regering invulling aan de aanbeveling van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer om de uitzendsector beter te reguleren. In het rapport van dit Aanjaagteam worden misstanden in de uitzendsector, met name met betrekking tot arbeidsmigranten, belicht.
Ruime reikwijdte
Het wetsvoorstel moet die misstanden gaan voorkomen door een toelatingsstelsel in te voeren voor ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen in de zin van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Het wetsvoorstel geldt daarmee niet alleen voor uitzendbureaus, maar voor alle ondernemingen die structureel arbeidskrachten ter beschikking stellen, ook als dat als nevenactiviteit gebeurt. Dit betekent bijvoorbeeld dat IT-dienstverleners en andere dienstverleners ook onder de reikwijdte van de wet kunnen vallen.
Toelatingsstelsel
Op basis van de nieuwe wet mogen dergelijke uitleners alleen op de markt opereren als zij in een openbaar register staan. Dit heet de toelatingsplicht. Bedrijven vragen toegang tot het openbaar register aan bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij de aanvraag moeten zij laten zien dat zij zich aan de wet- en regelgeving houden met een inspectierapport. De minister bepaalt of een uitzendbureau wel of niet in het openbaar register komt. Inleners van arbeidskrachten zijn op basis van de wet verplicht om via het openbaar register te controleren of de uitleners met wie ze werken zijn toegelaten.
Arbeidsinspectie
De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht op de verplichtingen voor in- en uitleners. Om dit te handhaven breidt de Nederlandse Arbeidsinspectie haar capaciteit uit. Overtreding van het uitleen- en inleenverbod wordt door de Nederlandse Arbeidsinspectie bestraft met boetes.
Inwerking
Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. De datum van behandeling in de Eerste Kamer is nog niet bekend. De wet moet ingaan per 1 januari 2027. De toelatingsplicht geldt vanaf 1 januari 2028. Vanaf dan is het verboden om in Nederland arbeidskrachten ter beschikking te stellen zonder toelating. De wet kent een tijdelijke overgangsregeling op basis waarvan uitleners eenmalig toelating kunnen vragen met het SNA-keurmerk van Stichting Normering Arbeid.