Een vrouw is net twee weken in dienst van haar nieuwe werkgever als ze liegt over het overlijden van haar zoon. Dat wordt wel een heel dure leugen.
Een vrouw werkt als veiligheidsdeskundige bij een bedrijf. Het betreft een dienstverband van een half jaar. In haar tweede werkweek verschijnt zij niet op de plek waar zij is geplaatst. Haar projectleider belt haar, waarop ze hem vertelt dat haar zoon ernstig ziek is en in het ziekenhuis ligt. Enkele weken later verneemt de werkgever dat de zoon is overleden. Als de werkgever de vrouw belt om haar te condoleren, zegt de vrouw dat ze in de financiële problemen dreigt te komen: haar verzekering zou niet alle uitvaartkosten dekken. De werkgever is bereid om een gedeelte van de grafsteen te betalen, en maakt €2.000 over naar de vrouw.
Onregelmatige opzegging
Om dit netjes in de boeken te verwerken, vraagt de werkgever om de factuur van de grafsteen. De vrouw stuurt deze toe, en ook een digitale versie van de rouwkaart. Die roepen echter vragen op. De vrouw wordt geschorst in verband met een onderzoek naar mogelijke fraude. Snel daarna wordt de vrouw op staande voet ontslagen: ze heeft gelogen over de dood van haar zoon, heeft gefraudeerd met de rouwkaart en de grafsteen-factuur en is op valse gronden niet komen werken. Daarnaast wil de werkgever dat de vrouw een bedrag betaalt wegens onregelmatige opzegging van de arbeidsovereenkomst, voor de grafsteen en voor overige schade, samen € 45.000. Daarin zitten ook loon (en de eindejaarsuitkering), omdat de vrouw onder valse voorwendselen was vrijgesteld van werk met behoud van loon, kosten die de werkgever heeft gemaakt omdat er voor haar vervanging moest komen, en kosten van het fraudeonderzoek.
Alles betalen
Hoewel de vrouw behoorlijk is opgeroepen om in de procedure te verschijnen, komt zij niet opdagen. Dat betekent dat zij zich niet heeft verweerd tegen de vorderingen van de werkgever. De kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland moet beoordelen in hoeverre de vorderingen terecht zijn. Dat wordt een dure grap voor de vrouw. Alles waar de werkgever om heeft verzocht wijst de kantonrechter toe. De vrouw moet binnen zeven dagen het hele bedrag betalen, plus de rente daarover, plus de proceskosten. Fraude wordt niet getolereerd.