Inhoudsopgave

Een bedrijf oprichten? Met deze 5 tips pak je het goed aan

Veel startende ondernemers houden het minder dan een jaar vol. De oorzaak daarvan ligt vaak bij aandachtspunten die bij oprichting te voorzien waren. Wil jij je goed voorbereiden op je rol als ondernemer? Lees dan in ieder geval deze 5 tips.

1. Geen business zonder businessplan

Begin met het opstellen van een businessplan. Hierin staat informatie over ten minste 3 onderwerpen. Als eerste het wie/wat/waar van je bedrijf. Oftewel: wie ben je, wat is je plan en je motivatie en waar en hoe wil je dat precies gaan uitvoeren? Denk ook aan eventuele vergunningen en het controleren van het bestemmingsplan van jouw gemeente. Als tweede is het belangrijk om een marketingplan op te stellen: wat is je doelgroep en hoe ga je die bereiken? Dit vergt vaak een marktonderzoek. Als derde de financiering. Bekijk welke investeringen nodig zijn en hoe en waar je die gaat regelen. Zorg ook voor schattingen de inkomsten en uitgaven. Dit maakt het gesprek met de financier een stuk makkelijker.

2. Bepaal de rechtsvorm van je bedrijf

Je bedrijf kan juridisch verschillende vormen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de eenmanszaak, de vennootschap onder firma (vof), de maatschap of de BV. Elke rechtsvorm heeft eigen voor- en nadelen. Een belangrijk voordeel is dat de BV vennootschapsbelasting betaalt, terwijl je met de eenmanszaak te maken hebt met de (hogere) inkomstenbelasting. Als kleine ondernemer kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Nadeel bij de eenmanszaak en vof is dat je als ondernemer persoonlijk gebonden bent aan alle contracten en verplichtingen van het bedrijf. Ook de oprichtingskosten verschillen: de BV wordt opgericht bij de notaris, terwijl dat voor de andere rechtsvormen niet nodig is; die komen tot leven door middel van een eenvoudige overeenkomst of zelfs alleen mondeling. Omdat je keuze voor een rechtsvorm veel gevolgen kan hebben, is het verstandig om je hierover goed te laten voorlichten door een advocaat of andere juridisch deskundige.

3. Regel tijdig je financiering

Als je onvoldoende vermogen hebt om de start van je bedrijf zelf te bekostigen, neem dan tijdig contact op met een financieel adviseur of rechtstreeks met je financier. Die zal je helpen om een passende financiering voor jouw bedrijf af te sluiten. Een duidelijke begroting en een realistische schatting van inkomsten en uitgaven zijn daarbij belangrijk. Wees je er ook van bewust dat de financier – afhankelijk van het risico – een of meer zekerheden zal vragen voor de terugbetaling van de lening of het krediet. Bijvoorbeeld een pandrecht op de vorderingen en voorraden van het bedrijf. Ook is het mogelijk dat de financier je vraagt om met je privévermogen garant te staan voor de terugbetaling, bijvoorbeeld door middel van een persoonlijke borgstelling of de inbreng van een bedrag aan eigen kapitaal.

4. Beperk je risico’s

Als ondernemer loop je tot op zekere hoogte altijd risico. Om die risico’s te beperken is het verstandig passende verzekeringen af te sluiten. Welke je het beste kunt afsluiten, verschilt per bedrijf. In veel gevallen is aan te raden een (bedrijfs)aansprakelijkheidsverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en (indien van toepassing) een opstal-, goederen- en inventarisverzekering af te sluiten. Ook andere vormen van verzekering kunnen handig zijn, zoals een rechtsbijstandsverzekering. Veel banken en verzekeraars bieden ondernemers alles-in-1 verzekeringspakketten aan. Laat je over de mogelijkheden goed voorlichten en vergelijk de prijzen en de voorwaarden. Doe dit op tijd, zodat je deze uitgaven meerekent in je businessplan en bij de financiering.

5. Houd je boekhouding en administratie up-to-date

Je boekhouding en administratie laten zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. Iedere ondernemer heeft een boekhoudplicht. Dit houdt in dat je de boekhouding en administratie zo goed mogelijk volledig en up-to-date moet houden en gedurende minstens 7 jaar moet bewaren. Je doet er goed aan een degelijk boekhoudprogramma te gebruiken of een boekhoudkundige in te schakelen. Welke keuze je hierin maakt, zal afhankelijk zijn van de aard en omvang van je onderneming.

Ondersteuning en advies

Een onderneming starten is niet eenvoudig. Heb je hulp nodig bij het opzetten van je bedrijf of wil je meer weten over de (juridische) gevolgen van de verschillende keuzes die je hierbij kunt maken? Neem dan vandaag nog contact op met Erik Duinkerke. Dat kan door een e-mail te sturen of te bellen naar 026 – 352 28 25.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

mr. E.P.C. (Erik) Duinkerke...

Advocaat - Partner

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn