Leestijd 4 min - Kennisbank - 16 april 2025
Buren klagen dat een kinderopvang te veel herrie maakt. Uit één meting van het college blijkt dat dit niet het geval is. Is één meting wel representatief?
Leestijd 3 min - Kennisbank - 9 april 2025
Een hoogbegaafde man doet verspreid over vijf jaren eindexamen havo in het volwassenenonderwijs. Hij haalt gemiddeld een acht voor zijn examens, maar krijgt geen cum laude diploma. Volgens de examencommissie had hij daarvoor de vakken binnen één jaar moeten afronden. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State vindt dat de man toch cum laude moet krijgen.
Leestijd 4 min - Kennisbank - 2 april 2025
Er is regelmatig gedoe over dakkapellen. In deze zaak voldeed een dakkapel volgens het college niet aan de ‘redelijke eisen van welstand’. De rechter stelt de woningeigenaar in het gelijk.
Leestijd 3 min - Kennisbank - 26 maart 2025
Een dakloze man met PTSS vraagt het college van B&W om een urgentieverklaring. Het college wijst zijn verzoek af, omdat het vindt dat zijn situatie geen urgent huisvestingsprobleem oplevert. Wat oordelen de rechtbank en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep?
Leestijd 3 min - Kennisbank - 19 maart 2025
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is bezig grote woningbouwprojecten met voorrang te behandelen. Procedures kunnen zo maanden eerder worden afgerond, zodat de schop eerder de grond in kan.
Leestijd 3 min - Kennisbank - 13 maart 2025
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingevoerd. De gevolgen daarvan worden steeds duidelijker, maar nog altijd is het zoeken naar de juiste weg. Aanleiding om op een rij te zetten waar we 500 dagen na de invoering staan. Wat zijn de belangrijkste knelpunten én hoe ga je daarmee om? Wat kunnen we de komende 500 dagen verwachten?
Leestijd 5 min - Kennisbank - 12 maart 2025
Een man plaatst bloembakken en een terrasscherm voor zijn huis en op de openbare weg, wat in strijd is met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het college van B&W legt hem een last onder dwangsom op, maar de man verandert niets. Dan gaat het college over tot invordering van de verbeurde dwangsommen. Terecht, oordeelt zowel de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland als de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep.
Leestijd 3 min - Kennisbank - 26 februari 2025
Een man heeft een huis op een locatie waar voor de ontsluiting van een nieuwe woonwijk een weg met rotonde wordt aangelegd. Hij krijgt van de projectontwikkelaar een financiële compensatie voor de geluidsoverlast. Te veel, zo blijkt later. Maar dat betekent niet dat hij niet meer in aanmerking komt voor tegemoetkoming in planschade door de gemeente.
Leestijd 6 min - Kennisbank - 20 februari 2025
Een aanvraag om omgevingsvergunning wordt getoetst aan de regels in een omgevingsplan. Als de aanvraag voldoet aan die regels moet een vergunning worden verleend. Vaak ontstaat discussie of een aanvraag voldoet aan de planregels. De Afdeling zet in een uitspraak van 19 februari 2025 nog eens helder uiteen hoe een toets aan planregels moet plaatsvinden, zij het dat deze procedure nog onder oud recht is beoordeeld. Onder de Omgevingswet zal deze toetsingslijn naar alle verwachting blijven gelden.
Kantoorgebouw “Rijnpoort”
Groningensingel 1
6835 EA Arnhem
Nederland
Postbus 9218
6800 HX Arnhem
Nederland
T: +31 (0)26 352 28 88
E: mail@dekempenaer.nl
BTW: NL 8179.35.769.B01
KvK: 09170618
Copyright © 2025 De Kempenaer Advocaten