Inhoudsopgave

Camerabeelden van werknemer in club: einde dienstverband

Mag een werkgever camerabeelden, waarop zijn werknemer staat die in een club alcohol drinkt, gebruiken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen? Of is dat een aantasting van de privacy van de werknemer?

Als een werknemer op een avond stand-by dienst heeft, bezoekt hij met de bestelbus van zijn werkgever een exclusieve club. Daar gedraagt hij zich nogal onbehouwen. De exploitant wil hem een toegangsverbod opleggen en ontdekt op basis van de trui die hij aan heeft en de bestelbus – op beide staat het bedrijfslogo – waar de man werkt. Hij gaat naar de werkgever en toont hem een foto en camerabeelden waarop de man te zien is. Vervolgens wordt de arbeidsovereenkomst tussen beiden beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst.

Inbreuk op privéleven

De werknemer stapt naar de rechtbank Rotterdam. Hij vindt dat de clubeigenaar inbreuk heeft gemaakt op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en aansprakelijk is voor zowel de materiële als immateriële schade die hij heeft geleden. Hij is immers zijn werk kwijtgeraakt en in zijn nieuwe baan verdient hij minder. Verder is een ernstige inbreuk gemaakt op zijn privéleven, wat hij als schokkend heeft ervaren. Hij stelt dat het tonen van de foto en camerabeelden aan zijn werkgever een onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens zijn.

Gerechtvaardigde belangen

De rechtbank stelt, evenals de werknemer, dat de foto en camerabeelden persoonsgegevens zijn. Door deze ter beschikking te stellen zijn deze persoonsgegevens ook verwerkt. Maar dit levert geen inbreuk op de AVG op. Verwerking van persoonsgegevens is immers rechtmatig als dit noodzakelijk is voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen van anderen. De club had hierbij een belang: het achterhalen van de identiteit van de man voor het opleggen van een toegangsverbod. Het was dan rechtmatig en noodzakelijk de foto en camerabeelden te delen met de werkgever. De werkgever zelf had ook een belang: de werknemer had stand-by dienst en hoorde niet de hort op te gaan. De werkgever had er recht op te weten hoeveel alcohol de man had gedronken, zeker nu er in de bedrijfsbus gevaarlijke stoffen lagen, en mocht dus nagaan of de man nog wel kon rijden. Ook kon de werkgever aan de hand van de beelden eventuele arbeidsrechtelijke consequenties onderzoeken.

Geen inbreuk op AVG

Het belang van de werknemer, wiens privacy behoort te worden beschermd, is hieraan ondergeschikt. Hij heeft de consequenties van zijn gedrag zelf bewerkstelligd of kon deze in ieder geval verwachten. De clubexploitant heeft geen inbreuk gemaakt op de AVG. Omdat de verwerking van persoonsgegevens rechtmatig is geweest, mocht de werkgever de foto en camerabeelden ten grondslag leggen aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

ECLI:NL:RBROT:2023:12763

Bron:Rechtbank Rotterdam | jurisprudentie | ECLI:NL:RBROT:2023:12763 | 19-12-2023
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

We adviseren u graag!

Neem gerust contact op met onze arbeidsrechtadvocaten.
Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn