Last onder dwangsom voldoende duidelijk, invordering niet zorgvuldig

Leestijd 4 min - Kennisbank - 11 juni 2024

Een man krijgt een last onder dwangsom, omdat hij tegen de regels in zijn loods laat bewonen. De last wordt ingevorderd. De loodseigenaar is het daar niet mee eens; hij vindt de last onvoldoende duidelijk. De dwangsom vindt hij bovendien te hoog en de invordering had niet mogen plaatsvinden. De rechtbank Noord-Holland bepaalt dat de invordering inderdaad niet zorgvuldig was. De man hoeft niets te betalen.

Foto van model had niet op Facebookpagina van winkel mogen staan

Leestijd 3 min - Kennisbank - 11 juni 2024

Als de eigenares van een kledingwinkel een foto van een jong model op haar Facebookpagina plaatst, eist het model een schadevergoeding: de foto wordt onrechtmatig gebruikt. De kantonrechter wijst die vordering af.

Gratis gezonde lunchmaaltijden voor werknemers vallen onder arbobeleid

Leestijd 3 min - Kennisbank - 11 juni 2024

Een werkgever verstrekt als onderdeel van zijn arbobeleid gratis gezonde lunchmaaltijden aan zijn medewerkers. Hij vindt dat deze maaltijden niet in de loonheffing moeten worden betrokken. Volgens hem vallen ze onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen. De Hoge Raad is het daarmee eens.

Bouwwerkzaamheden zonder afgesproken vergoeding zijn vriendendienst

Leestijd 3 min - Kennisbank - 11 juni 2024

Een man en een vrouw zijn bevriend. De man verricht werkzaamheden in het nieuwe huis van deze vriendin. Al snel blijkt dat het werk niet goed is gedaan. De vrouw eist een schadevergoeding van de man. Zonder succes, want er is geen sprake van een aannemingsovereenkomst, zo oordeelt de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Te snelle groei kan ondernemers niet altijd worden aangerekend

Leestijd 5 min - Kennisbank - 11 juni 2024

Kunnen bedrijfsbestuurders aansprakelijk worden gesteld als hun onderneming te snel groeit en daardoor failliet gaat? Niet als het gaat om misrekeningen of achteraf onjuiste beoordelingen van de markt.

Voor bedrijfsruimte gelden speciale huurregels

Leestijd 4 min - Kennisbank - 4 juni 2024

Een pand dat door een eigenaar ‘in gebruik’ wordt gegeven aan een ander, kan juridisch een huurovereenkomst inhouden. Dan gelden strenge regels die de gebruiker (huurder) beschermen. Daar kwamen twee eigenaren van een pand aan een strand achter.

Intrekken exploitatievergunning botst met vertrouwensbeginsel

Leestijd 4 min - Kennisbank - 4 juni 2024

Kan een eenmaal verleende exploitatievergunning voor een horecazaak worden ingetrokken? Het vertrouwensbeginsel kan dat in de weg staan, ontdekte de burgemeester van de stad waar dit aan de orde was.

Wet overgang van onderneming in faillissement gaat werknemers beter beschermen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 4 juni 2024

In de toekomst worden werknemers van een failliet bedrijf beter beschermd, met name bij een doorstart. De wet die dit gaat regelen, de Wet overgang van onderneming in faillissement, is in consultatie gegaan.

Geen beroep op dwaling als einde dienstverband tegenvalt

Leestijd 4 min - Kennisbank - 4 juni 2024

Kan een beëindigingsovereenkomst worden vernietigd vanwege dwaling? In deze kwestie zegde een werknemer zijn baan op maar werd hij snel daarna ziek. Hij wilde terug naar zijn vorige baan, omdat dit meer financiële zekerheid bood.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!