Invorderen dwangsom bij overtreden uitstalvergunning was terecht

Leestijd 4 min - Kennisbank - 16 april 2024

Een winkelier heeft een vergunning om op het trottoir uitstallingen te plaatsen voor zijn groente, fruit en zuivel, maar hij overtreedt de daarbij gestelde voorschriften. Zowel de rechtbank als de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat het college van b&w de verbeurde dwangsommen van in totaal € 5.000 heeft mogen invorderen.

Burgemeester mocht café sluiten na drugsvondst op dak

Leestijd 3 min - Kennisbank - 8 april 2024

Als op het dak van een café drugs worden gevonden, sluit de burgemeester het lokaal voor drie maanden. Onterecht, vindt de eigenaar: er lagen toch geen drugs ín het café?

College van b&w mocht vrouw en kinderen niet uitschrijven

Leestijd 4 min - Kennisbank - 2 april 2024

Het college van burgemeester en wethouders van een stad besluit een vrouw en haar twee kinderen uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Het college meent op basis van onderzoek dat de vrouw niet meer op het geregistreerde adres woont. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat de uitschrijving niet had mogen gebeuren.

Erkenning geslachtsnaam tot Nederlandse adel is complexe procedure

Leestijd 4 min - Kennisbank - 25 maart 2024

Een man wil dat zijn geslachtsnaam wordt erkend als Nederlandse adel. De drempels daarvoor zijn hoog, ontdekt hij. Erkenning lukt dan ook niet.

Wob-verzoek tot informatie over integriteitsonderzoek en intern beraad terecht afgewezen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 19 maart 2024

Een eigenares van een café voert een civiele procedure tegen het college van burgemeester en wethouders van haar stad om de schade te verhalen die zij lijdt door geweigerde horecavergunningen. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vraagt ze voor deze civiele procedure het college om informatie die is verzameld op basis van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) en om stukken over intern ambtelijk beraad.

Veiligheidsvoorschriften voor werken op hoog niveau

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 maart 2024

Een bouwbedrijf laat zijn werknemers risicovol werken, constateert de Arbeidsinspectie. Zij lopen grote kans om van de bouwwerken te vallen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State moet beoordelen of de veiligheidsmethodes van dit bedrijf adequaat zijn.

Gebruik pand als shisha-lounge in strijd met bestemmingsplan

Leestijd 4 min - Kennisbank - 29 februari 2024

Een pand met horeca-bestemming wordt gebruikt als shisha-lounge. Aan de huurder en de eigenaar van het pand wordt een last onder dwangsom opgelegd; de verkoop van waterpijp in het pand is in strijd met het bestemmingsplan en voor de aanleg van een ventilatiepijp was geen vergunning. De verkoop van waterpijp moet stoppen en de aanleg van de ventilatiepijp ongedaan worden gemaakt.

Burgemeester mocht garagebedrijf met gestolen spullen niet direct sluiten

Leestijd 4 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Bij een garage op een bedrijventerrein worden gestolen auto-onderdelen aangetroffen. De burgemeester wil de garage direct sluiten, maar vindt de voorzieningenrechter op zijn weg.

Buurtbewoners klagen over bouw appartement maar zijn geen belanghebbenden

Leestijd 3 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Enkele buurtbewoners vinden het maar niks dat een pand wordt omgebouwd tot zes appartementen. Ze vrezen een grotere parkeerdruk in hun straat. Maar omdat ze geen belanghebbenden zijn, wordt hun beroep niet door de rechtbank behandeld.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!