Benadelingsverbod beschermt bonafide klokkenluider tegen ontbinding arbeidsovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 16 april 2024

Een werknemer werkt als reparateur voor een fietsenproducent. Zijn werkgever vraagt de kantonrechter om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst vanwege ernstig verwijtbaar handelen. De man zou naar collega’s hebben geschreeuwd en gedreigd hebben om bedrijfsinformatie openbaar te maken. De man beroept zich op het benadelingsverbod voor klokkenluiders, en met succes.

Werknemer niet verplicht loyaliteitsverklaring te ondertekenen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 8 april 2024

Een werknemer heeft een conflict met zijn werkgever. Alleen als hij een loyaliteitsverklaring ondertekent, kan hij blijven. Het gerechtshof moet oordelen of dit zomaar kan.

Wetsvoorstel tegen discriminatie op arbeidsmarkt strandt in Eerste Kamer

Leestijd 3 min - Kennisbank - 2 april 2024

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dat discriminatie op de arbeidsmarkt moet voorkomen op 26 maart 2024 verworpen. Er is twijfel over het effect van de wet en er wordt gevreesd voor te veel regeldruk voor bedrijven.

Concurrentiebeding wordt ingeperkt

Leestijd 3 min - Kennisbank - 25 maart 2024

en concurrentiebeding staat vaak standaard in arbeidsovereenkomsten – zelfs als van bescherming van de concurrentiepositie van het bedrijf geen sprake is. Dat belemmert werknemers om makkelijk over te stappen. Daarom wil de regering de mogelijkheden van het concurrentiebeding beperken.

Verzoek tot wedertewerkstelling afgewezen; beide partijen schuldig aan conflict

Leestijd 3 min - Kennisbank - 19 maart 2024

Een vrouw werkt al ruim 35 jaar voor een winkel die in handen is van haar broer en zoon. Ze is arbeidsongeschikt en in conflict met haar zoon. Daardoor kan ze niet re-integreren. Ze eist nu in kort geding bij de kantonrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant wedertewerkstelling in haar functie, zodat re-integratie wel slaagt.

Verwijtbaar gedrag tijdens ziekte kan ontbinding arbeidsovereenkomst in de weg staan

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 maart 2024

Een werknemer liegt en bedriegt. De werkgever wil van hem af. Maar omdat dit gedrag is vertoond tijdens zijn arbeidsongeschiktheid (depressie), geldt een opzegverbod. De man kan dan niet worden ontslagen.

Werkgever had voor re-integratie eerst mediation moeten proberen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 1 maart 2024

Een werkgever wil dat een werknemer meewerkt aan zijn re-integratie na ziekte door een arbeidsconflict en vraagt de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden als de man weigert. Volgens de rechtbank Limburg had de werkgever hem echter eerst mediation moeten aanbieden.

Politieke berichten van werknemer op LinkedIn geen reden voor ontslag

Leestijd 5 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Een werknemer plaatst twee berichten op LinkedIn over het conflict tussen Hamas en Israël. De werkgever stuurt direct aan op beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar handelt daarmee volgens de kantonrechter ‘ernstig verwijtbaar’.

Nieuwe werkgever mocht medewerker niet aanzetten tot overtreding anti-ronselbeding

Leestijd 4 min - Kennisbank - 27 februari 2024

Een anti-ronselbeding, dat vaker in arbeidsovereenkomsten staat, betekent dat een vertrokken werknemer oud-collega’s niet mag benaderen om ook over te stappen. Deze werknemer deed dat toch, en moet een boete betalen. Ook de nieuwe werkgever heeft onrechtmatig gehandeld.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!