Inhoudsopgave

Red uw onderneming met huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden opstellen ter bescherming van uw onderneming

Veel ondernemers realiseren zich niet dat huwelijkse voorwaarden hun bedrijf kunnen redden. Als u een onderneming hebt of wilt starten, dan adviseer ik om voorwaarden op te laten stellen of om deze nog eens na te laten kijken.

U denkt natuurlijk: “Wat een werk, dat komt nog wel”. Het is immers geen gezellig onderwerp en het kost geld. Realiseert u zich dan dat bijna 40% van alle huwelijken strandt. Maar al te vaak blijkt dat als het huwelijk strandt ex-partners het erg lastig vinden om redelijke afspraken te maken. Dat risico is nog groter als uw bedrijf goed loopt. Lukt het niet om tot afspraken te komen, dan lopen de kosten pas echt uit de hand.

Getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden

Bent u getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Dan is uw echtgenoot of echtgenote automatisch mede-eigenaar van uw bedrijf. Dit betekent dat bij een scheiding de helft van uw bedrijf naar uw ex-partner gaat. De ervaring leert dat het niet realistisch is dat beide partners het bedrijf gezamenlijk voortzetten. De enige oplossing is dan om één van beide eigenaars uit te kopen. Meestal komt daarmee de continuïteit van de onderneming ernstig in gevaar.
Het opstellen of herzien van huwelijkse voorwaarden is dan ook geen overbodige luxe.

Wat moet je vastleggen in huwelijkse voorwaarden?

Goede voorwaarden gaan verder dan alleen het beschermen van de echtgenoot tegen schuldeisers of een faillissement. Om onduidelijkheid te voorkomen zal er onder meer het volgende moeten worden vastgelegd in de voorwaarden:

  • hoe wordt de waarde van het bedrijf berekend;
  • wat moet er gebeuren met de niet-uitgekeerde/opgepotte winsten;
  • hoe en onder welke voorwaarden moet er worden verrekend en uitgekeerd na scheiding.

Ook uw partner heeft baat bij goede voorwaarden: als het bedrijf blijft bestaan, dan is dat weer van invloed op de partneralimentatie.

Bescherm uw onderneming

Zorg ervoor dat uw onderneming is beschermd tegen persoonlijke omstandigheden en laat uw huwelijkse voorwaarden nakijken door één van onze specialisten. Bel 026 – 35 22 888 of mail naar familierecht@dekempenaer.nl. U bent ook welkom op ons gratis inloopspreekuur op vrijdagen van 12.00 tot 14.00 uur.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn