Inhoudsopgave

Schuldenaar verwerpt erfenis om schuldeisers te benadelen

Soms gebeurt het dat een erfgenaam een (positieve) nalatenschap verwerpt, waardoor één of meerdere schuldeisers van die erfgenaam het nakijken hebben. De erfgenaam wil liever niet dat het geld uit de nalatenschap wordt gebruikt om zijn schulden mee af te lossen. Daardoor wordt u als schuldeiser door het verwerpen willens en wetens buiten spel gezet en benadeeld.

Wat zijn voor u als schuldeiser de mogelijkheden om alsnog uw geld te krijgen?

Het is mogelijk om dan een beroep te doen op de zogenaamde erfrechtpauliana. Via een procedure bij de kantonrechter vraagt u dan om in de plaats gesteld te worden van de erfgenaam die heeft verworpen. U zult dan moeten onderbouwen dat de erfgenaam de erfenis heeft verworpen met als doel u (en mogelijk ook andere schuldeisers) te benadelen.
Dat zal aangenomen worden als duidelijk wordt dat de schuldenaar ondanks een positieve boedel, deze toch heeft verworpen.

De kantonrechter kan in dat geval ook een vereffenaar benoemen. Dit is belangrijk, omdat de kans immers erg groot is dat de overige erfgenamen er belang bij kunnen hebben dat u als schuldeiser niets krijgt uit de erfenis. De vereffenaar gaat alle schulden van de nalatenschap gaat inventariseren. U dient dan als schuldeiser van de nalatenschap te worden opgenomen op de lijst van schuldeisers.

Als u in de plaats wordt gesteld van een erfgenaam, dan kunt u aanspraak maken op het aandeel in de nalatenschap wat de erfgenaam had moeten krijgen. Als er dan nog geld over blijft, dan gaat dat naar de andere erfgenamen.

Vordering

Wilt u meer weten over uw kansen om alsnog uw vordering betaald te krijgen? Neem gerust contact met ons op via ons telefoonnummer +31 (0)26 3522 888 of per mail familierecht@dekempenaer.nl en vraag naar Nynke de Jager, onze erfrechtspecialist.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn