Een man koopt een luxe tweedehands auto bij een verkoper voor bijna € 100.000. De verkoper verklaart bij de verkoop dat de auto geen ‘schadeauto’ is. Al snel vertoont de auto echter gebreken.
De eerste gebreken aan de auto worden desgevraagd nog hersteld door de verkoper. Maar bij latere mankementen gebeurt dat niet meer. Volgens de verkoper zijn er helemaal geen gebreken aan de auto. De koper laat het daar niet bij zitten en vraagt een deskundige naar de auto te kijken. Deze verklaart dat de auto in het verleden schade moet hebben geleden en dat er vele gebreken zijn aan de auto, waaronder bijgeluiden bij het remmen en bij het veren, en krakende geluiden bij het draaien van het stuur. Dit is reden voor de koper om de koopovereenkomst te vernietigen op grond van dwaling. Als de verkoper de vernietiging niet accepteert, wendt de koper zich tot de rechtbank Den Haag.
Deskundige
De rechtbank benoemt een deskundige om de auto te laten onderzoeken. De deskundige stelt aan de hand van de geregistreerde schadehistorie van de auto vast dat de auto vóór de aankoop tweemaal schade heeft geleden, waaronder een ‘zeer aanzienlijke’ schade door een aanrijding aan de rechterzijde van de auto. Deze schade is volgens de deskundige slecht hersteld: het rechter achterscherm van de auto is volgens de deskundige in ernstige mate misvormd.
Schadeauto
Op basis van het rapport van deze deskundige komt de rechtbank tot de conclusie dat de verkoper met de mededeling dat de auto ‘geen schadeauto’ is een onjuiste voorstelling van zaken aan de koper heeft gegeven. De auto was op het moment van de verkoop namelijk wel een schadeauto, in de zin dat de auto zeer aanzienlijke schade had geleden, onder meer als gevolg van een aanrijding.
Dwaling
De koopovereenkomst is om die reden volgens de rechtbank overeengekomen onder invloed van dwaling. De koper had de auto naar eigen zeggen niet gekocht als de verkoper hem correct had geïnformeerd over het schadeverleden van de auto. De koper heeft de koopovereenkomst daarom op goede gronden vernietigd naar het oordeel van de rechtbank. Dit betekent dat de koper de auto terug moet geven aan de verkoper. De verkoper moet op zijn beurt het aankoopbedrag terugbetalen aan de koper.