Inhoudsopgave

Echtscheiding en de vergeten erfenis – 4 tips!

Denkt u alles goed geregeld te hebben rondom uw scheiding, blijkt jaren later dat er onduidelijkheid is over het erfdeel van uw overleden moeder. Nu wil uw ex-partner de helft van de erfenis ontvangen. Wat kunt u doen in zo’n geval?

1. Check wat er in het convenant of de huwelijkse voorwaarden staat

Ga na of, en zo ja welke, afspraken zijn gemaakt over erfenissen tijdens de scheiding en vastgelegd in een convenant. Mogelijk zijn er ook in de huwelijkse voorwaarden – als hier sprake van is – afspraken gemaakt over erfenissen.

2. Vraag het testament op

Mogelijk heeft de overledene in het testament bepaald dat de erfenis niet in de gemeenschap van goederen valt.

3. Ga na wat de omvang van de erfenis is

Als er nog verdeeld moet worden dan is het belangrijk om te weten hoe groot de erfenis was toen de nalatenschap openviel. Het kan namelijk zijn dat u wel een vorderingsrecht heeft op één van uw ouders, maar dat het de langstlevende ouder vrijstaat om de nalatenschap ‘op te maken’. Mogelijk heeft een ouder het vruchtgebruik van die erfenis of is er helemaal geen omvang bepaald en moet dat nog gebeuren. En misschien is een woning onderdeel van de erfenis. Uw ex-partner kan zich onterecht rijk rekenen.

4. Win advies in bij een advocaat

Als er geen heldere afspraken zijn gemaakt en blijkt dat deze nog verdeeld moet worden dan is het raadzaam om contact op te nemen met één van onze advocaat-mediators. Wij kunnen u adviseren over uw rechten en met u meedenken.

Wilt u meer weten over scheiden en erfenissen? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via 026 3522825 of mailen naar familierecht@dekempenaer.nl.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Stuur ons een mail om op de hoogte blijven van juridische ontwikkelingen.

Mail
De specialist(en):

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn