Inhoudsopgave

Heldenrol De Kempenaer in Rozet

Sinds vandaag is het portret van onze oprichter, J.M. de Kempenaer, toegevoegd aan de heldenrollen langs de trap in de binnenstraat van Rozet. In de ‘heldengalerij’ hangen portretten van mensen die veel voor Arnhem betekenen of hebben betekend. De heldenrol van De Kempenaer is in samenwerking met Erfgoedcentrum Rozet gerealiseerd en heeft een plaats gekregen naast stads- en tijdgenoot mr. W.H. Dullert, tevens advocaat en Tweede kamerlid.

In het Erfgoedcentrum wordt de historie van Arnhem en omgeving op een laagdrempelige manier getoond. Wij zijn natuurlijk heel trots dat onze grondlegger een plek heeft gekregen in de Arnhemse geschiedenis.

Al in 1816 vestigde Jacob Matthaeus de Kempenaer (1793-1870) zich als advocaat in Arnhem; het begin van een opmerkelijke carrière.

Jacob was een bevlogen mens en mengde zich nadrukkelijk in het sociaal-politieke leven. Zo was hij actief als gemeenteraadslid, lid van Provinciale Staten, secretaris van de Kamer van Koophandel, kerkvoogd van de Nederlands Hervormde kerk, lid van de Tweede Kamer en Rijksadvocaat van Gelderland.

In 1844 behoorde hij tot de ‘Negenmannen’ die onder leiding van staatsman Thorbecke het initiatief namen tot Grondwetsherziening. Hij maakte deel uit van de Grondwetscommissie-Thorbecke en speelde als minister van Binnenlandse Zaken een belangrijke rol bij het tot stand komen van de herziening van de Grondwet.

Met recht betrokken; zo manifesteerde hij zich op het landelijk toneel, zo was hij ook in zijn Arnhemse praktijk. Altijd dichtbij, aanspreekbaar en op zoek naar de verbinding. Wat dat betreft is er in 200 jaar weinig veranderd bij De Kempenaer Advocaten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn