Inhoudsopgave

Chaos over recht en krom | De Gelderlander Arnhem 15-11-2016

Bron: De Gelderlander Arnhem, dinsdag 15 november 2016

Chaos over recht en krom

ARNHEM

Clownsechtpaar is opnieuw te zien in Arnhem

Met het Cirque de la Liberté hebben de clowns Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt de afgelopen drie jaar naam gemaakt in Arnhem. Nu zijn ze er opnieuw, met de voorstelling HumanActs in het Stadstheater. Het jubilerende advocatenkantoor De Kempenaer heeft hen uitgenodigd.

Het Cirque de la Liberté in de ASM-haven was de afgelopen zomer een van de grote culturele evenementen van de stad. Honderden bezoekers keken gedurende ruim twee weken naar drie muzikanten en vijf virtuoze circusartiesten die soms hoog boven het water aan het werk waren. Meeuwsen en Bittencourt waren als bedenkers van de show de centrale figuren. Zij zijn geen rechttoe-rechtaanclowns uit het traditionele circus (met grappen en grollen en lompe valpartijen), maar ‘clowncharacters’ die het publiek soms tot tranen toe bewegen.

Arnhemmer Meeuwsen heeft in het verleden bij Cirque du Soleil gewerkt, net als Bittencourt. Tegenwoordig trekken zij ook als lid van het Zwitsers gezelschap Finzi Pasca de wereld over met de voorstelling Bianco su bianco. Voor Amnesty International waren zij bovendien dit jaar actief in Scintilla, met een voorstelling over mensenrechten.

Nu zijn de twee opnieuw in Arnhem. Het advocatenkantoor De Kempenaer is fan van het stel en heeft hen gevraagd vanwege zijn 200-jarig bestaan een voorstelling te maken in de kleine zaal van Stadstheater Arnhem. Saxofonist Mette Erker, ook nog bekend van het Cirque de la Liberté, heeft geholpen met de muziek. Twee van de acht voorstellingen zijn voor relaties van De Kempenaer gereserveerd, de rest is door iedereen te bezoeken.

“Met het oog op onze opdrachtgever hebben we gekozen voor een voorstelling over goed en fout, over recht en krom, over schuldig en onschuldig”, vertelt Meeuwsen. “Maar het is wel een abstracte voorstelling geworden. Een surreële droom over goed en fout. Chaos en verwarring over recht en krom. Als ik als clown buiten het spotlicht ga staan, onttrek ik me aan de wetten van het theater. Ik verander daarmee ook de wereld van mijn tegenspeler. Ben ik dan fout bezig? HumanActs is een filosofische, abstracte zoektocht naar het wezen van goed en fout.”

Meer informatie:

www.stadstheater-arnhem.nl

Ze zijn vooral ‘clowncharacters’ die het publiek soms tot tranen toe bewegen

goos en helena repetitie foto DGL nov 2016

Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt repeteren voor hun voorstelling.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn