Inhoudsopgave

Over Dennis Koolaard

In het Zwitserse Lausanne zetelt de hoogste juridische instantie voor internationale sportzaken. Bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) worden geschillen beslecht in zaken m.b.t. de Olympische Spelen, doping, arbeidsrechtelijke geschillen in het voetbal, match-fixing en andere tuchtrechtelijke zaken. Dennis Koolaard werkt als clerk (juridisch secretaris) voor het CAS en dat slokt een groot deel van zijn tijd op. In deze hoedanigheid is hij betrokken geweest bij rond de 200 zaken, waaronder een aantal van de meest spraakmakende internationale sportzaken van de afgelopen jaren:

 • CAS 2020/A/6785 Manchester City FC v. UEFA;
 • CAS 2016/A/4501 Joseph S. Blatter v. FIFA;
 • CAS 2011/A/2384 & 2386 UCI & WADA v. Alberto Contador Velasco & RFEC.

Internationaal wordt hij gezien als een uiterst bekwaam jurist. Ondanks zijn relatief jeugdige leeftijd wordt hij door de invloedrijke website Who’s Who Legal op basis van feedback van cliënten en collega’s al sinds 2016 erkend als een internationale autoriteit (Globar Leader / Thought Leader) op het gebied van internationaal sportrecht. Who’s Who Legal zegt in 2021 o.a. het volgende over hem:

‘Dennis Koolaard is ‘a highly skilled sports lawyer’ with ‘brilliant knowledge, skills and experience’ of the industry.’

Naast zijn activiteiten voor het CAS adviseert en vertegenwoordigt Dennis als advocaat ook regelmatig cliënten op het gebied van sportrecht, maar ook op het gebied van internationale arbitrage en internationale zakelijke geschillen. Zo was hij o.a. betrokken bij de volgende procedures:

 • Advisering van een speler van het Nederlands elftal tegen een Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie m.b.t. een naheffing op een beëindigingsvergoeding.
 • Advocaat van een buitenlandse onderneming tegen een Nederlandse onderneming in een ICC arbitrage m.b.t. een contractueel geschil naar aanleiding van vertraging met de bouw van een olieraffinaderij.
 • Advocaat van een buitenlandse onderneming tegen een Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie in een NAI arbitrage m.b.t. de opzegging van een sponsorovereenkomst.
 • Advocaat van een wielrenner in een tuchtrechtelijke procedure bij de internationale wielrenbond UCI.
 • Advocaat in meerdere procedures bij de FIFA DRC en PSC.
 • Advisering van een buitenlandse investeerder m.b.t. de potentiële overname van een Nederlandse betaaldvoetbalorganisatie.
 • Advisering van een buitenlandse Champions League-winnaar m.b.t. de verlenging van zijn contract met een kledingsponsor.
 • Advisering van een buitenlandse atlete m.b.t. het opzeggen van een contract met een kledingsponsor.
 • Advisering van een speler van het Nederlands elftal bij het opzeggen van zijn vertegenwoordigingsovereenkomst met een spelersmakelaar.
 • Advisering van een Deense international m.b.t. het vorderen van onbetaald salaris van een Griekse voetbalclub.
 • Adviseren van een spelersmakelaar m.b.t. het invorderen van openstaande tegoeden bij een Turkse voetbalclub.

Daarnaast beslist Dennis zelf ook regelmatig geschillen als arbiter/tuchtrechter.

Op internationaal niveau is hij lid van het Disciplinary Tribunal van de internationale atletiekbond World Athletics, waar hij als enkele arbiter en/of bijzitter uitspraak heeft gedaan in zeven dopingzaken. Hij is ook arbiter van de Dispute Resolution Chamber van EuroLeague Basketball, waar hij als enkele arbiter één zaak heeft beslecht.

Op nationaal niveau is Dennis voorzitter van het KNVB-college dat beslist over geschillen tussen betaaldvoetbalorganisaties m.b.t. opleidingsvergoedingen, lid van de commissie naleving dopingsancties van de Dopingautoriteit, lid van de dopingkamer van het Instituut Sportrechtspraak en lid van de gedragscodecommissie van ProAgent.

Ten slotte publiceert Dennis regelmatig over internationaal sportrecht en geeft hij lezingen over sportrecht aan verschillende binnen- en buitenlandse universiteiten, waaronder o.a. het Instituto Superior de Derecho y Economía (ISDE), het UEFA Football Law Programme, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Tilburg University, de UvA, SSBM Geneva, John Cabot University Rome, Johan Cruijff College, Universidad Cardenal Herrera Valencia en Fontys Hogeschool Tilburg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail
De specialist(en):

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn