DISCLAIMER

Please be aware that this is a machine translation to provide a basic understanding of our web content. It is a literal translation and certain words may not translate accurately. De Kempenaer Advocaten N.V. is not responsible for the accuracy of any translation using this service.

Table of contents

Inspection of rented houses: it must, but it is not allowed!

Wie weleens een hennepkwekerij of drugslab in een verhuurd pand heeft aangetroffen, heeft het vast te horen gekregen: “U had regelmatig moeten controleren of het gehuurde wel conform de afspraken gebruikt werd!” Wie niet gecontroleerd heeft, wordt er al snel van verdacht met de huurder te hebben samengespannen. Uit een recent vonnis van de rechtbank Amsterdam blijkt juist dat een verhuurder zo’n inspectie helemaal niet kan afdwingen!

Vooraf screenen, achteraf inspecteren

De verstandige verhuurder screent zijn huurder van tevoren. Ook na het begin van de huur gaat hij regelmatig langs bij het gehuurde: even naar binnen kijken, praatje maken met de huurder, samen een rondje maken door het gehuurde. De verhuurder die dat allemaal niet doet, loopt flinke risico’s. Schade aan het gehuurde, achtergelaten materialen, onbetaalde huur – maar dat is niet alles. Het Openbaar Ministerie kan een boete of zelfs gevangenisstraf eisen, de gemeente kan de kosten van ontruiming verhalen en het energiebedrijf kan de afgetapte elektriciteit verhalen. En dan kan de burgemeester het pand ook nog voor lange tijd sluiten! Dat wil je natuurlijk graag voorkomen.

Maar wat als de huurder weigert de verhuurder binnen te laten? Een huurder van Metterwoon deed dat. Metterwoon stapte naar de rechter en eiste dat de huurder gedwongen werd om medewerkers van Metterwoon toe te laten voor een inspectie. De rechtbank wijst die vordering af: de huurder is niet verplicht om de verhuurder toe te laten voor dit soort inspecties.

Wat kunt u hier als verhuurder aan doen?

Er bestaat geen harde wettelijke verplichting voor verhuurders om regelmatig inspecties uit te voeren. Het doen van inspecties helpt wel bij het afwenden van aansprakelijkheid en om schade te voorkomen. Maar let wel: wie mag inspecteren, zal ook daadwerkelijk moeten inspecteren om aansprakelijkheid te voorkomen (zie daarover mijn eerdere blog). Natuurlijk kunt u daar ook een beheerder voor inschakelen.

Regeling in huurovereenkomst

Wilt u regelmatig controles uitoefenen en die ook kunnen afdwingen? Dan moet u daar een regeling voor opnemen in de huurovereenkomst. Omdat met zo’n regeling inbreuk wordt gemaakt op grondrechten van huurders, moet de regeling wel waarborgen voor de huurder bevatten.

De Kempenaer Advocaten kan een evenwichtige regeling aanleveren. Neem vrijblijvend contact op met mr. Laurens Vrakking via 026 – 352 28 24.

Dit artikel is ook gepubliceerd op Vastgoedjournaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Want to know more?

Neem contact met ons op!

Mail
The specialist(s):

SHARE

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn