DISCLAIMER

Please be aware that this is a machine translation to provide a basic understanding of our web content. It is a literal translation and certain words may not translate accurately. De Kempenaer Advocaten N.V. is not responsible for the accuracy of any translation using this service.

Table of contents

Eén jaar Corona: scheiden of niet?

Door Corona lopen de spanningen thuis op. Overleeft jouw huwelijk deze crisis? En wat doe je als je relatie stukloopt?

Wat doe je als je relatie in deze tijden van crisis stuk loopt? Een relatiebreuk geeft veel onrust en zorgen. Met de tips in dit artikel krijg je snel grip op de situatie.

Lees onderstaande tips!

Eén jaar na de eerste persconferentie

Vorig jaar in deze maand, schreef ik mijn eerste artikel over scheiden in tijden van Corona. Wie had toen gedacht, dat nu, een jaar later, we nog steeds midden in deze Corona-crisis zouden zitten?
Een jaar na de eerste persconferentie werken we nog steeds (veel) thuis en hebben onze kinderen thuis online les (gehad). Dit heeft grote impact op ons gezinsleven. De kans op escalatie is groot. Corona heeft grote invloed op ons leven en op onze relatie. Het brengt ons veel onzekerheden.

Overleeft jouw relatie deze crisis?

Wat doe je als je relatie in deze tijden van crisis stuk loopt? Hoe moet het verder? Kun je blijven wonen? Heb je voldoende inkomen? Hoe gaat het met de kinderen?

Een relatiebreuk geeft veel onrust en zorgen. Hoe krijg je zo snel mogelijk weer zekerheid en rust? Met de tips in dit artikel krijg je snel grip op de situatie.

Scheiden in tijden van Corona

Wanneer je hebt besloten je relatie te beëindigen, is het moment daar dat je dit gaat mededelen aan je partner. Je kunt er voor kiezen om vóór dat moment, eerst advies in te winnen. Dat kan via onze site of een persoonlijk gesprek.

Wil je eerst meer tips, voordat je contact opneemt, lees dan verder.

Tip 1: Stel een ouderschapslan op

Wanneer er minderjarige kinderen zijn, is het noodzakelijk om samen een ouderschapsplan op te stellen. Voor een gratis basis ouderschapsplan, klik je hier of stuur een mail.
Het basisplan op onze site dien je aan te vullen met een regeling over de wijze waarop je elkaar informeert over belangrijke  zaken omtrent de kinderen. Vanuit dit basis ouderschapsplan kun je, desgewenst, een meer compleet ouderschapsplan maken. Bel of mail om meer tips te krijgen om het ouderschapsplan verder uit te breiden.
Houd het plan altijd leesbaar en werkbaar!
Lukt het niet om samen tot een ouderschapsplan te komen, dan kan mediation helpen. Hiervoor zijn speciale scheidingsarrangementen beschikbaar.

Ook een viergesprek (dat is een gesprek met jullie als ouders en jullie advocaten erbij) kan helpen.

Helpt mediation en/of een viergesprek niet, dan zal uiteindelijk de rechter gevraagd worden om een beslissing te nemen.

Tip 2: Zet de huidige financiële situatie op een rij

Om er achter te komen wat de financiële gevolgen van de scheiding zijn, is het noodzakelijk te weten hoe jullie er financieel voor staan. Denk daarbij aan loonstroken van jullie beiden, jaaropgaven van je loon, jaaroverzichten van de bank, jaaroverzichten van kapitaalpolissen, lijfrentepolissen, maar ook aan jaaroverzichten/bewijsstukken van jullie schulden.
Zorg er tenslotte voor dat je een kopie hebt van jullie beider aangiftes IB van het afgelopen jaar en dit jaar.

Maak kopieën van de genoemde stukken of sla de kopiestukken digitaal op in een map waar de ander geen toegang tot heeft. Regelmatig krijgen stukken plotseling pootjes wanneer een scheiding in zicht komt. Zonder stukken verloopt een scheiding moeizaam en duurt alles langer. Ook de kosten lopen hierdoor op.

Tip 3: Bedenk wat jíj wil met de woning

Wanneer jullie een koopwoning bezitten, is de vraag of één van jullie daarin wil en kan blijven wonen. Dit is o.a. afhankelijk van de waarde van de woning, de omvang van de hypotheek en je inkomen. Een hypotheekadviseur kan hierover advies geven. Hij heeft daarvoor wel de hiervoor opgesomde informatie nodig, maar ook de WOZ waarde, hypotheekstanden, aan de woning/hypotheek verbonden (spaar/beleggings)polissen enz.

Verzamel ook deze stukken en kopieer ze of sla ze digitaal op in een map waar alleen jij bij kan. Zo weet je zeker dat je over alle belangrijke informatie beschikt om verder te kunnen.

Meer informatie en mogelijkheden vind je hier.
Wonen jullie in een huurwoning, ga dan na wie de officiële huurder is. Wanneer alleen één van jullie op het contract staat, maar jullie zijn gehuwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap, dan is de ander automatisch medehuurder. Jullie moeten dan wel beiden op het adres van de huurwoning staan ingeschreven. Bij samenwoning is dit anders!

Tip 4: Maak kopieën van alle belangrijke stukken

Hiervoor bij tip 2 en 3 stond het al vermeld: verzamel alle belangrijke documenten en maak kopieën of sla ze op. Doe dat zodanig dat jij alleen bij die kopieën kan.
Let wel: je mag de stukken niet wegnemen of zodanig opslaan dat de ander er niet meer bij kan. De ander moet ook ergens toegang hebben tot de stukken.

Tip 5: Neem zo snel mogelijk contact op

Door op tijd contact op te nemen, kunnen veel problemen worden voorkomen. Als advocaat en mediator is het mijn taak om te de-escaleren. De kinderen staan daarbij altijd op de eerste plaats. Door snel orde op zaken te stellen, heb je snel weer grip op de situatie en inzicht in hoe het verder moet. Dat geeft rust!

Contact

Bel 026-3522825 voor meer informatie of stuur een mail naar m.farkas@dekempenaer.nl of familierecht@dekempenaer.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Want to know more?

Neem contact met ons op!

Mail

SHARE

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn