DISCLAIMER

Please be aware that this is a machine translation to provide a basic understanding of our web content. It is a literal translation and certain words may not translate accurately. De Kempenaer Advocaten N.V. is not responsible for the accuracy of any translation using this service.

Table of contents

Alle hens aan dek? Graag! • Minouche Egbers

Minouche Egbers was op de middelbare school geïnteresseerd in Duits en Geschiedenis. Ze koos voor Rechten: ‘Het is een soort puzzel: stukken lezen, feiten verzamelen, met de klant spreken. Je moet een oplossing bedenken.’ Naast haar studie had ze verschillende bijbaantjes. Ervaring die haar van pas komt in de uiteenlopende klantportefeuille die ze bedient. Ze adviseert breed.

Interview door Berry Kessels

Geen dag is hetzelfde voor Minouche Egbers, arbeidsrecht- en letselschade advocaat bij De Kempenaer. Voortdurend zijn er vragen van organisaties en bedrijven die ze adviseert over arbeidszaken. Als het mis gaat natuurlijk bij een verstoring van de werkrelatie of een werknemer die disfunctioneert, zodat ontslag nodig is. Maar er is veel meer. Of een voorgenomen besluit van de directie voorgelegd moet worden aan de ondernemingsraad bijvoorbeeld of hoe je een concurrentiebeding het beste kunt formuleren.

‘Ik hou van alle hens aan dek’

Ze staat niet alleen werkgevers bij, maar ook werknemers. Ze kent het arbeidsrecht dus ook vanuit dat perspectief. ‘Ik hou van alle hens aan dek’, zegt Minouche Egbers. ‘Als de telefoon gaat of als ik een e-mail ontvang, moet ik meteen aan de bak. Ik werk voor mensen, met mensen en het gaat over mensen. Dat spreekt mij aan en motiveert mij. 

Duits, Geschiedenis of Rechten

De studie rechten kwam een beetje bij toeval. Op de middelbare school was ze geïnteresseerd in Duits en geschiedenis. ‘Maar ik dacht dan moet ik lesgeven op de middelbare school. Daar had ik geen zin in.’ Ze koos voor rechten: ‘Het is een soort puzzel: stukken lezen, feiten verzamelen, met de klant spreken. Je moet een oplossing bedenken.’ Daarbij zijn recht en regels uiteraard uitgangspunt, maar ze houdt ook rekening met de wensen van de cliënt. ‘Ik ben pragmatisch, kom met mogelijke oplossingen, denk mee met de klant.’ Ze werkt af en toe ook voor de German Desk van De Kempenaer. Komt die voorliefde voor Duits toch nog van pas. In haar studietijd woonde ze acht maanden in de Duitse universiteitsstad Münster en kwam in contact  met studenten uit de hele wereld. De taal was en is geen probleem: ‘Ik heb veel opgepikt via de Duitse tv, mijn ouders lazen Duitse tijdschriften en we gingen in Duitstalige landen op vakantie.’

Brede oriëntatie

Als student werkte ze altijd naast  haar studie. ‘Ik heb veel verschillende werkzaamheden gedaan als schoonmaker, in een vleesbedrijf, bij een boekbinderij, als telefoniste, noem maar op. Ik werkte jarenlang bij een restaurant en later in de winkel van een bakkerij.’ Ervaring die haar zeker van pas komt in de uiteenlopende klantportefeuille die ze bedient.

‘Anderen helpen, dingen oplossen. Dat geeft voldoening.’

Ze adviseert breed. Over zieke werknemers, ontslagkwesties, reorganisaties, arbeidstijden, gedragsregels, wijziging van arbeidsvoorwaarden. Haar drijfveer: ‘Anderen helpen, dingen oplossen. Dat geeft voldoening.’ Ontslagzaken springen bij arbeidsrecht vaak het meest in het oog. Minouche Egbers ondersteunt in twee derde van haar zaken de werkgever. Ze staat zelden voor de rechter. ‘Hooguit twee tot vier keer per jaar. Je probeert dat te vermijden. De uitkomst is altijd onzeker. Dat is meteen een goede aanleiding om te schikken. Maar als procederen moet, dan staat ze er. Het beste bereiken voor de klant, daar gaat het om.’

Complexe ontslagzaken

‘Ik heb altijd oog voor de mens, met ruimte voor emoties.’

Het ontslagrecht is in de laatste jaren veranderd.  De overheid geeft vrij heldere richtlijnen hoe te handelen en welke vergoeding bij welke situatie past. Hoewel dat de bedoeling was, is ontslag niet altijd makkelijker geworden. Juist in de meer gecompliceerde zaken komt ze in actie. Ze maakt de meest uiteenlopende situaties mee: ‘Van mensen die huilend aan tafel zitten vanwege het dreigende verlies van hun baan tot werknemers die er makkelijker overheen stappen en gericht zijn op een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding. Ik probeer iemand er zo goed mogelijk doorheen te loodsen. Ik heb altijd oog voor de mens, met ruimte voor emoties. Ik ben er trots op als het uiteindelijk lukt om een goede overeenkomst te sluiten. Achteraf hoor ik vaak dat het voor de betrokkene uiteindelijk een opluchting was en dat hij goed terecht is gekomen of van een ondernemer dat ik hem heb kunnen ontzorgen in een netelige kwestie.’

Maatschappelijk betrokken en vrijwilligerswerk

‘Soms is het heel hands on, bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar levensmiddelen voor kerstpakketten.’

Ze hanteert de pen ook graag om artikelen op de website van De Kempenaer te schrijven over actuele zaken. ‘Onderwerpen liggen voor het oprapen en ik probeer de tricks en tips op een rij te zetten. Het is leuk om te doen.’ Naast haar werk is ze maatschappelijk actief. Met haar vrijwilligerswerk voor Heel Arnhem Schoon probeert ze haar eigen buurt netjes te houden en haar steentje bij te dragen aan een schoner milieu. Bij de Arnhemse Uitdaging maakt ze deel uit van de matching groep. De Arnhemse Uitdaging, inmiddels in veel meer steden actief, verbindt bedrijven met maatschappelijke instellingen die geld, hulp of handjes nodig hebben. Van computers tot een clubhuis dat geschilderd moet worden. Haar taak is om vrager en aanbieder bij elkaar te brengen. ‘Het is een heel diverse club met onder meer makelaars, belastingadviseurs, aannemers en culturele instellingen. Het mes snijdt aan twee kanten: netwerken met andere ondernemers en tegelijkertijd uit je eigen bubbel komen en iets proberen te bereiken voor minderbedeelden. Soms is het heel hands on, bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar levensmiddelen voor kerstpakketten. Ik zie dat mensen die zelf in een minder rooskleurige situatie zitten, zich toch inzetten om anderen te helpen. Mooi vind ik dat.’

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

De mens achter de zaak

Al bijna twee jaar beheerst corona ons leven. Met mondkapjes, lockdowns, anderhalve meter en videocalls. We missen het persoonlijk contact. We ontberen gesprekken over andere zaken dan de inhoud en dat is jammer. Wij denken dat ook de ‘koetjes en de kalfjes’ bijdragen aan wederzijds begrip – noodzakelijk om goed ons werk te doen. Daarom plaats(t)en we vanaf februari 2022 iedere week een interview door Berry Kessels met onze mensen. In ‘de mens achter de zaak’ en ‘het team achter de advocaat‘ leert u ons beter kennen.

mr. M. (Minouche) Egbers...

Lawyer - Senior

SHARE

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn