HAFTUNGSAUSSCHLUSS

Bitte beachten Sie, dass es sich hierbei um eine maschinelle Übersetzung handelt, die ein grundlegendes Verständnis unserer Webinhalte vermittelt. Es handelt sich um eine wörtliche Übersetzung, und bestimmte Wörter werden möglicherweise nicht genau übersetzt. De Kempenaer Advocaten N.V. haftet nicht für die Richtigkeit der Übersetzungen, die mit diesem Dienst erstellt wurden.

Inhaltsübersicht

Lohnbuchhalter (Abschnitte 7:692 und 692a des Bürgerlichen Gesetzbuches)

Tot 1 januari 2020

Bei der Lohnabrechnung werden die Arbeitnehmer dem Entleiher von einer Lohnabrechnungsfirma (dem Arbeitgeber) zur Verfügung gestellt. Der Entleiher oder ein Dritter (jedoch nicht das Lohnunternehmen) nimmt die Einstellung und Auswahl des Arbeitnehmers vor. Die Lohnbuchhaltungsfirma wird ausschließlich dem Entleiher zur Verfügung gestellt. Das bedeutet, dass die Lohnbuchhaltungsfirma nicht die so genannte Allokationsfunktion (Zusammenführung von Angebot und Nachfrage) innehat. Die Vereinbarung über die Gehaltsabrechnung fällt unter die Regeln des Zeitarbeitsvertrags. Infolgedessen gilt die wesentlich mildere Kettenregelung und es kann von der Agenturklausel Gebrauch gemacht werden, wodurch eine (längere) Befreiung von der Lohnfortzahlungspflicht möglich ist.

Wijzigingen per 1 januari 2020

Payrollers hebben vrijwel dezelfde status als de werknemers die in dienst zijn van de inlener. Dit leidt tot hogere kosten voor werkgevers en zal deze contractvorm minder aantrekkelijk maken.

1. Rechtspositie

Voor payrolling gelden niet langer de bijzondere regels van de uitzendovereenkomst. De ‘gewone’ ketenregeling wordt van toepassing en er kan geen beroep meer worden gedaan op het uitzendbeding en op de (langere) uitsluiting van de loondoorbetalingsverplichting.

2. Arbeidsvoorwaarden

Er is sprake van gelijkheid tussen payrollers en de eigen medewerkers voor  zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dus niet alleen voor wat betreft  salaris en vakantiegeld, maar ook de loondoorbetaling bij ziekte, de prestatiebeloning, eindejaarsuitkering, dertiende maand, verlofregelingen, scholingsregelingen et cetera. Indien de inlener geen eigen personeel in dienst heeft, gelden vergelijkbare arbeidsvoorwaarden uit de sector. De inlener is verplicht om de in zijn bedrijf geldende arbeidsvoorwaarden voorafgaand aan de terbeschikkingstelling aan het uitzend- of payrollbedrijf kenbaar te maken.

3. Pensioenregeling per 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 heeft een payrollkracht recht op een ‘adequate pensioenregeling’. Dit kan op twee manieren:

  • Het payrollbedrijf treft een eigen pensioenregeling. Hiertoe dient aan bepaalde voorwaarden te worden voldaan:
    (1) er mag geen sprake zijn van een wachttijd of drempelperiode, (2) de pensioenregeling moet ook een nabestaandenpensioen regelen en (3) de premie moet minstens gelijk zijn aan de ‘normpremie’. De normpremie wordt in de wet vastgelegd en wordt elk jaar berekend op basis van de gemiddelde werkgeverspremie bij alle pensioenfondsen in Nederland. Deze premie mag niet aan de payroller worden doorberekend.
  • Der Lohnbuchhalter nimmt an der Rentenversicherung des Entleihers teil.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

We adviseren u graag!

Neem gerust contact op met onze arbeidsrechtadvocaten.
Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

E-Mail

AKTIE

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn