HAFTUNGSAUSSCHLUSS

Bitte beachten Sie, dass es sich hierbei um eine maschinelle Übersetzung handelt, die ein grundlegendes Verständnis unserer Webinhalte vermittelt. Es handelt sich um eine wörtliche Übersetzung, und bestimmte Wörter werden möglicherweise nicht genau übersetzt. De Kempenaer Advocaten N.V. haftet nicht für die Richtigkeit der Übersetzungen, die mit diesem Dienst erstellt wurden.

Inhaltsübersicht

Medizinische Behandlung von Kindern

Kinder bis zu 12 Jahren

Wie beslist?

Kinderen tot 12 jaar mogen niet zelf beslissen over hun behandeling.

Hun ouders beslissen voor hen en moeten samen toestemming geven voor de behandeling. Uiteraard zullen zij de mening van het kind wel bij hun besluitvorming betrekken. De hulpverlener zal daar ook naar vragen. Als een hulpverlener vindt dat het besluit van de ouders niet in het belang van het kind is, dan hoeft de hulpverlener de behandeling niet uit te voeren.

Wanneer ouders verschillende meningen hebben, kan de hulpverlener in bepaalde gevallen toch (be)handelen! Het belang van het kind, speelt hierbij een belangrijke rol.

Als ouders toestemming voor een bepaalde behandeling weigeren en het kind komt in gevaar, dan mag de hulpverlener niet zelfstandig besluiten toch te gaan behandelen. De hulpverlener zal dan een maatregel van de Raad voor de Kinderbescherming moeten vragen.

Kortom, het kind tot 12 jaar heeft geen beslissingsbevoegdheid. Ouders moeten toestemming geven voor de behandeling van het kind.

Recht op informatie

Wel heeft het kind recht op een voor hem begrijpelijke uitleg over wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling. Ouders daarentegen krijgen volledige uitleg over de behandeling.

Inzage in het medisch dossier

Die Eltern haben das Recht, die Krankenakte ihres Kindes einzusehen oder eine Kopie der Akte zu erhalten. Wenn die Einsichtnahme nicht im Interesse des Kindes liegt, kann der Berater dem Kind die Akteneinsicht verweigern. Der Betreuer darf Kindern unter zwölf Jahren keine Einsicht in die Akte gewähren. Die Eltern können jedoch das Kind die Datei lesen lassen.

Kinder zwischen 12 und 16 Jahren

Wie beslist?

Voor een behandeling moeten zowel het kind als de ouders toestemming geven. Wanneer het kind of de ouders de toestemming weigeren, dan mag de behandeling niet plaatsvinden, tenzij de behandeling ‘kennelijk nodig is’ om ernstig nadeel voor het kind te voorkomen.

Wanneer het kind niet wil dat de ouders geïnformeerd worden over een bepaalde behandeling, kunnen de ouders geen toestemming geven. In dat geval zal de hulpverlener zelf moeten beslissen of hij gaat behandelen of niet. De hulpverlener dient zelf een keuze te maken of het kind dit voor zichzelf kan afwegen en beslissen. Als dat zo is, kan toestemming van de ouders achterwege blijven.

Als het kind de behandeling niet wil maar de ouders wel, dan kan niemand het kind dwingen de behandeling te ondergaan. De hulpverlener mag niet behandelen. De hulpverlener zal wel moeten nagaan of het kind de gevolgen van zijn beslissing kan overzien. De hulpverlener zal moeten zoeken naar een mogelijkheid die het kind wel wil accepteren.

Recht op informatie

Zowel het kind zelf als de ouders hebben recht op volledige informatie van de hulpverlener.

Inzage in het medisch dossier

Zowel het kind als de ouders kunnen inzage krijgen in het medisch dossier. Het kind kan dat ook alleen vragen. De hulpverlener zal dat toestaan, maar wel afhankelijk van de leeftijd en of het kind in staat is het dossier te begrijpen. Kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen bezwaar maken tegen inzage in hun dossier door de ouders.

Junge Menschen ab 16 Jahren

Wie beslist?

Vanaf 16 jaar mogen jongeren zelf beslissen over hun medische behandeling. Zij hebben dezelfde patiëntenrechten als volwassenen. Jongeren kunnen zelf een hulpverlener benaderen en zelf afspraken maken over een medische behandeling. Toestemming van zijn ouders is niet nodig. Zelfs als de hulpverlener en de ouders een behandeling medisch noodzakelijk vinden, dient de hulpverlener de mening van de jongere te respecteren. Als de jongere een behandeling niet wil, dan zal deze niet plaatsvinden.

Recht op informatie

De jongere heeft recht op volledige informatie. Ouders zullen de informatie niet meer krijgen, tenzij de jongere toestemming geeft aan de hulpverlener om de informatie te delen. Toestemming voor een behandeling geeft de jongere zelf; de toestemming van de ouders is niet meer nodig.

Inzage in het medisch dossier

Inzage in het medisch dossier kan de jongere zelf vragen. Hij heeft daarvoor geen toestemming nodig van zijn ouders. De ouders mogen het dossier van de jongere ook niet inzien indien de jongere hiervoor geen toestemming heeft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Kostenlose Online-Beratung vor dem Familiengericht

Sie können uns unverbindlich alle Fragen zu Scheidung, Umgangsrecht, Unterhalt, Eheverträgen und Erbrecht stellen. Unsere Sprechstunden wurden eingestellt, aber es ist weiterhin möglich, Fragen per Telefon oder Videoanruf zu stellen, zum Beispiel über WhatsApp. Rufen Sie an. 026 – 35 22 888 Oder senden Sie uns eine Nachricht.

E-Mail
Der/die Spezialist(en):

AKTIE

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn