HAFTUNGSAUSSCHLUSS

Bitte beachten Sie, dass es sich hierbei um eine maschinelle Übersetzung handelt, die ein grundlegendes Verständnis unserer Webinhalte vermittelt. Es handelt sich um eine wörtliche Übersetzung, und bestimmte Wörter werden möglicherweise nicht genau übersetzt. De Kempenaer Advocaten N.V. haftet nicht für die Richtigkeit der Übersetzungen, die mit diesem Dienst erstellt wurden.

Inhaltsübersicht

Een kleine strafzaak als ondernemer en toch een gevangenisstraf?

Gevangenisstraf bij klein vergrijp

In Nederland bestaat er sinds enkele jaren een taakstrafverbod. En dat taakstrafverbod kan ertoe leiden dat ook in kleinere stafzaken een gevangenisstraf wordt uitgesproken. Het kan gebeuren dat u als ondernemer voor de rechter moet komen voor iets kleins, maar dat er wel een gevangenisstraf wordt opgelegd. In dit artikel leg ik kort uit wat het taakstrafverbod is en nog veel belangrijker: ik ga in op mogelijkheden om de gevangenisstraf te ontlopen.

Taakstrafverbod

Het taakstrafverbod zorgt ervoor dat in bepaalde gevallen een taakstraf niet als straf mag worden opgelegd. Het gevolg is dat de rechter niet anders kan dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opleggen. Het meest voorkomende geval waarin dit speelt is de situatie dat er twee maal een veroordeling binnen vijf jaar voor hetzelfde soort feit is geweest. Er bestaan echter ook andere situaties waar de rechter geen taakstraf mag opleggen.

Het zal u maar gebeuren, maar het kan dus zijn dat als u voor de tweede keer binnen vijf jaar voor iets kleins voor de rechter staat dat het dan ineens gaat over gevangenisstraffen. Het taakstrafverbod komt dus ook voor in kleine zaken.

De praktijk

Het taakstrafverbod heeft ook veel invloed op de praktijk. Er worden dagelijks gevangenisstraffen opgelegd voor kleine feiten omdat het taakstrafverbod bestaat. Het wetsartikel over het taakstrafverbod dwingt rechters deze regels te gebruiken. Het taakstrafverbod is een doorn in de ogen van advocaten, omdat gevangenisstraffen opgelegd worden in zaken waar dit helemaal niet nodig is. Ook veel rechters worden niet blij van het taakstrafverbod. Het is voor hen niet mogelijk om de straf op te leggen die bij de zaak past.

Wat kun je er aan doen?

Een veel gebruikte oplossing is te vinden in de regel dat voorarrest mag worden afgetrokken van de latere straf. Als de rechter dan maximaal één dag gevangenisstraf oplegt, dan mag daarvan worden afgetrokken het voorarrest zodat niets meer overblijft. Het gevolg is dan ook dat is voldaan aan de regels van het taakstrafverbod, maar dat de verdachte niet naar de gevangenis hoeft.

Er zijn ook andere oplossingen te bedenken. Het zal niet in alle gevallen mogelijk zijn om het taakstrafverbod te omzeilen, maar we kunnen altijd naar uw zaak kijken. Onze strafrechtadvocaten kunnen u helpen de mazen in de wet te vinden om te zorgen dat u niet een gevangenisstraf krijgt opgelegd. Neem gerust contact op via ons telefoonnummer +31 (0)26 3522 888 of per mail g.roest@dekempenaer.nl en vraag naar een van onze strafrechtspecialisten.

Ons kantoor heeft een speciale band met de wetgeving over taakstraffen. De mogelijkheid om in Nederland een taakstraf op te leggen komt voort uit de ideeën van de advocaat D.C. De Kempenaer. In 1971 heeft De Kempenaer voor het eerst in Nederland de rechter gevraagd een taakstraf op te leggen in plaats van de gebruikelijke gevangenisstraf. Op dat moment bestond die mogelijkheid nog helemaal niet en het heeft nog veel rechtszaken geduurd voordat de taakstraf onderdeel werd van ons Nederlands rechtssysteem. Maar dat de taakstraf er uiteindelijk gekomen is, komt onder meer door onze voormalige kantoorgenoot D.C. De Kempenaer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Möchten Sie mehr erfahren?

Neem contact met ons op!

E-Mail

mr. G.W. (Guido) Roest...

Advocaat - Partner

AKTIE

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn