HAFTUNGSAUSSCHLUSS

Bitte beachten Sie, dass es sich hierbei um eine maschinelle Übersetzung handelt, die ein grundlegendes Verständnis unserer Webinhalte vermittelt. Es handelt sich um eine wörtliche Übersetzung, und bestimmte Wörter werden möglicherweise nicht genau übersetzt. De Kempenaer Advocaten N.V. haftet nicht für die Richtigkeit der Übersetzungen, die mit diesem Dienst erstellt wurden.

Inhaltsübersicht

Diefstal op internet – 6 praktische tips om je foto’s te beschermen

Je hebt een prachtige website ontworpen. Vol trots heb je jouw eigen werk erop gezet. Korte tijd later zie je jouw foto’s echter terug op de website van je concurrent. Wat nu?

Het auteursrecht

Auteursrecht (in het Engels: copyright) ontstaat automatisch op het moment dat een werk wordt gemaakt. Dit is geregeld in artikel 1 van de Auteurswet:

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Voor een auteursrecht dient het werk een eigen oorspronkelijk karakter te bezitten en een persoonlijk stempel van de maker te dragen.

Het auteursrecht geeft je het zgn. exploitatierecht. Dit is het recht om het beschermde werk openbaar te maken, het te verveelvoudigen of te verkopen. Daarnaast verleent het je een persoonlijkheidsrecht. Hieronder valt onder andere het recht op jouw naamsvermelding en het recht om je te verzetten tegen een aantasting van jouw werk. Dit recht blijft altijd van jou tenzij je er afstand van doet.

Het auteursrecht ontstaat automatisch, namelijk op het moment dat je het maakt. Je hoeft je werk daarom nergens te registreren; het kost dus geen tijd en geld. Tegelijkertijd is het daardoor lastiger om aan te tonen dat jij het auteursrecht hebt.

Inbreuk op je auteursrecht

Helemaal voorkomen kun je niet dat iemand anders je werk gaat kopiëren. Maar je kunt wel een aantal praktische tips aanhouden om je werk te beschermen en vastleggen dat het auteursrecht bij jou ligt, zodat je kunt optreden in het geval van een inbreuk op jouw recht.

1. Zet altijd je naam bij het werk

De wet geeft de maker het recht op naamsvermelding. Maak gebruik van dit recht en zorg ervoor dat je naam direct op je foto vermeld wordt. Zo is voor iedereen duidelijk dat jij de maker bent en zullen mensen eerder een drempel ervaren je foto te kopiëren. Je beschermt je zo ook tegen publicatie onder andermans naam of gebruik van je foto zonder jouw naamsvermelding.

2. Watermerk op de foto

Dit is zeker niet de mooiste oplossing, maar een watermerk zorgt ervoor dat anderen je foto minder snel zullen gebruiken. Natuurlijk kan je foto alsnog door anderen gekopieerd worden maar je vermindert de kans aanzienlijk dat je foto’s uitgeprint of professioneel ingezet worden. Een watermerk kan tegenwoordig via programma’s verwijderd worden, maar dat kost zoveel moeite dat het niet vaak zal gebeuren.

3. Gebruik zo klein mogelijke bestanden

Zet je foto’s in een zo klein mogelijk bestand online. Het foto moet nog net groot genoeg zijn dat deze er op een normaal beeldscherm goed uitziet, maar klein genoeg dat er geen grote afdrukken van gemaakt kunnen worden.

4. Toestemming vragen

Informeer de bezoekers van jouw website over het gebruik van je foto’s. Je kunt je werk bijvoorbeeld een duidelijke licentie, toestemming, meegeven. Zo kun je bezoekers verzoeken eerst contact met jou op te nemen wanneer ze gebruik willen maken van een foto. Zorg er ook voor dat je tekst makkelijk op je site te vinden is. Zo blijft het auteursrecht in jouw handen.

5. De rechtermuisklik

Zorg ervoor dat de foto niet makkelijk door een rechter muisklik opgeslagen kan worden. Natuurlijk zijn screenshots en dergelijke alsnog mogelijk, maar zo zet je in ieder geval een drempel.

6. Toch een vorm van registratie

Ten behoeve van het bewijs kun je je werken ook deponeren met een datumstempel. Dit is geen sluitend bewijs dat het auteursrecht bij jou berust maar maakt je bewijspositie wel een stuk gemakkelijker. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Door middel van een depot bij een notaris.
  • Door een registratie met een onderhandse akte bij de Belastingdienst.
  • Door een digitale registratie van je ideeën of creaties in het i-depot van het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Dit kost € 35 voor een bewaartermijn van vijf jaar en € 50 voor een bewaartermijn van 10 jaar.

Als je deze tips aanhoudt, verhoog je de kans dat anderen geen onrechtmatig gebruik zullen maken van jouw werk. Een garantie daarvoor heb je echter niet. Gebeurt dat toch en kom je jouw werk ergens anders tegen? Neem dan direct contact op met onze sectie intellectuele eigendom, wij helpen je graag om het misbruik dat van je auteursrecht wordt gemaakt te stoppen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Möchten Sie mehr erfahren?

Neem contact met ons op!

E-Mail

AKTIE

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn